Странцима рекордан број радних дозвола: Индијцима и Кувајћанима стиже појачање

Данијела Бајић
Странцима рекордан број радних дозвола: Индијцима и Кувајћанима стиже појачање

БАЊАЛУКА - Број радних дозвола издатих странцима лани је био рекордан, па тако на градилиштима, у трговинама и бројним погонима у БиХ можемо видјети држављане Турске, Кине, Кувајта, Бангладеша и Индије, а судећи према најавама послодаваца, “увозних” радника ће у будућности бити све више.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, од 1. јануара до 31. децембра прошле године укупно је издато 4.012 радних дозвола, од чега у ФБиХ 2.109, затим 1.595 у Српској и 308 за Брчко дистрикт. Како су навели, поништене су 232 дозволе, од чега у ФБиХ 33, у Српској 148, а у Брчком 51.

Највећи број издатих дозвола, како су истакли у овој агенцији, лани се односио на дјелатности грађевинарство, трговина на велико и мало, затим умјетност, забава, рекреација, те пословање некретнинама и остале услужне дјелатности.

- Укупно издатих важећих радних дозвола у БиХ у прошлој години је 3.780 и то 1.645 радних дозвола које се рачунају у квоту и 2.135 радних дозвола издатих независно од утврђене квоте. Од укупног броја, 409 радних дозвола је издато женама, а 3.371 мушкарцима - истакли су у Агенцији за рад и запошљавање.

И док домаћи радници хрле у земље Европске уније, извјештаји Агенције показују да се број странаца који долазе да раде у БиХ константно  повећава. Иако варира из године у годину, у односу на 2022. њихов број увијек је био за неколико стотина мањи.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, који је и власник предузећа “Крајина клас”, каже да су потребе привредника за страним радницима велике и убудуће ће расти, посебно у области грађевинарства.

- То су углавном послови које наши становници неће да раде. Узимајући у обзир да се отвара све више радних мјеста, можемо очекивати да ће кроз годину-двије у БиХ радити и до 15.000 страних држављана - казао је Тривић за “Глас”.

Додао је да у производњи предузећа “Крајина клас” тренутно раме уз раме са овдашњим радницима ради и шест држављана Индије.

- Задовољни смо њиховим радом и планирамо да их запослимо још кад отворимо нову линију - рекао је Тривић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да ће проблем БиХ, када је у питању радна снага, бити још сложенији јер све анкете показују да је амбиција младих образованих људи да оду са ових простора све већа.

- Ниске плате, лоши услови рада и бахатост значајног броја послодаваца, који на најгрубљи начин експлоатишу радну снагу, су отјерали наше раднике у другу земљу, гдје их тамо доживљавају као квалитетну и продуктивну радну снагу коју плаћају толико добро да са породицом могу да живе јако пристојно - казала је Мишићева.

Послодавци у Српској ове године могу рачунати на 1.400 страних радника. Наиме, Влада РС је још прошле године одобрила квоту за запошљавање 1.000 нових радника из иностранства те продужетак 400 раније издатих радних дозвола.

Одлазак

Агенција за рад и запошљавање БиХ прошле године посредовала је у запошљавању 18.312 држављана БиХ у Словенији. У истом периоду, истакли су, посредовали су у запошљавању 553 држављана БиХ у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана