Рекордан број миграната у БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Рекордан број миграната у БиХ

САРАЈЕВО - БиХ је у прошлој години имала највећи прилив миграната од 2018, а према прогнозама надлежних, због дешавања широм свијета, легалних, али и нелегалних улазака странаца у земљу, која служи само као рута ка државама Европске уније, биће све више.

У извјештају о раду Службе за послове за странцима БиХ за прошлу годину наведено је да је у 2023. регистрован рекордан број миграната у БиХ од краја 2017. године, тачније евидентирано је 34.409 страних држављана, што је много више у односу на раније.

- Дошло је до већег прилива миграната у БиХ због поновног преусмјеравања мигрантске руте преко БиХ усљед погоршања безбједносне ситуације у Украјини, злоупотребе безвизног режима у региону који је имао рефлексије и на БиХ, али и због жаришта сукоба у Авганистану, Сомалији, Јемену, Сирији, Палестини - наведено је у извјештају Службе за послове са странцима.

Анализирајући податке Служба за послове са странцима дошла је до закључка да су мигрантски токови из правца Србије и Црне Горе и даље и те како активни, те се у највећем дијелу те активности спроводе од источне границе до Сарајева и Источног Сарајева, гдје се мигранти кратко задржавају, те даље одлазе ка Бањалуци, Градишци, Српцу, Броду, Костајници, али и према УСК-у, тачније ка Бихаћу и Великој Кладуши.

- На овим подручјима се задржавају један одређени период док не успију прећи у Хрватску и даље према Словенији, Италији и другим земљама ЕУ, што им је и коначан циљ - наводе у надлежној служби.

Наглашавају да су и током 2023. године били суочени са изазовима које носи мигрантска криза, а који се првенствено односе на недовољне смјештајне капацитете у Имиграционом центру, као и потребу за додатним људством и материјално-техничким средствима битним за управљање мигрантским таласом.

Такође, надлежни у Служби за послове са странцима су у 2023. години 829 лица, од којих је 20 малољетних, удаљили из БиХ, док је 1.902 страних држављана којима је изречена мјера протјеривања са забраном уласка и боравка на територију БиХ добровољно напустило земљу.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета рекао је да ће се наставити појачан тренд прилива миграната у БиХ.

- Дешавања и свијету су повећала број миграната, како у БиХ, тако и у сусједним земљама. Ти људи, који долазе из Авганистана, Палестине, Сомалије, Јемена, али и других земаља, траже бољи живот у државама Европске уније које, с друге стране, дају одређене повластице тим мигрантима - рекао је “Гласу Српске” Лакета.

Наводи да се, с обзиром на зиму и хладно вријеме, мигранти тренутно дуже задржавају у камповима у БиХ. Када је ријеч о мигрантима који су удаљени из БиХ, Лакета наглашава да су они депортовани јер су илегално боравили у земљи.

Недостатак кадра

У извјештају о раду Службе ­за послове са странцима наведено је да су суочени и са недостатком и одласком стручних и сертификованих кадрова.

- Због тога смо због повећаног притиска нерегуларних миграната у 2023. посегнули за прегруписавањем радне снаге, појачавајући кадрове на жаришним подручјима - наводе у Служби за послове са странцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана