Реис оптужио свештенике СПЦ да доприносе несигурности повратника

Танјуг
Реис оптужио свештенике СПЦ да доприносе несигурности повратника

САРАЈЕВО - Поглавар Исламске заједнице у БиХ реис Хусеин Кавазовић тврди да свештеници Српске православне цркве (СПЦ) доприносе роме да се повратници у Републику Српску не осјећају сигурно и да очекује, прије свега, од СПЦ за коју такође тврди да наставља политику 90-тих, да се, како каже, позабави тим примјерима.

-То су лоши примјери које треба осудити. Очекујем, прије свега, од СПЦ да се позабави тим примјерима. То води ка деструкцији друштвених односа у Сребреници, која је рана сама по себи. Очекујем да ће се тиме позабавити и општинске и републичке власти, да се осуди и заустави таква деструкција на том подручју које је девастирано геноцидом - навео је Кавазовић у разговору за Федералну ТВ.

На питање зашто нема конкретне осуде из СПЦ,  Кавазовић каже да не може да говори зашто је нема, али да може да претпостави да, како наводи, "СПЦ или нема довољно снаге да се обрачуна са таквим појавама, или то неко подстиче, прећутно одобра такве радње".

Тврдећи да СПЦ наставља политику 90-тих, Кавазовић је као примјер навео изјаву српског патријарха Порфирија да је Република Српска српска земља.

-Та реторика се пуно не мијења, наставља се присвајати нешто што је наше заједничко. Такве поруке из Београда према БиХ нису добре и носе одређену забринутост код босанских муслимана - навео је Кавазовић.

Додао је да „босански муслимани треба да знају шта хоће, а то је, каже, суверена, јединствена БиХ, земља свих“.

-Силе које пријете да подијеле БиХ неће успјети – нису успјеле ни 90-их година, оне су, ипак, поражене - казао је, између осталог, поглавар ИЗ у БиХ, пренијели су сарајевски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана