Регулаторна комисија за енергетику надлежна за регулацију енергетских дјелатности у сектору гаса

Срна
Регулаторна комисија за енергетику надлежна за регулацију енергетских дјелатности у сектору гаса

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске, а не ентитетски регулатор из Требиња, како то тврде појединци, надлежна је за регулацију енергетских дјелатности у сектору природног гаса у складу са Законом о гасу и Законом о енергетици.

У Регулаторној комисији Срни је речено да је у сектору природног гаса тренутно важећих 12 дозвола, од чега је седам дозвола за трговину и снабдијевање природним гасом, те да је у свим дозволама дефинисано право корисника дозволе: "корисник дозволе има право обављати дјелатност трговине и снабдијевања природним гасом на територији БиХ у складу са законом".

Они су појаснили да ово право произилази из одредби члана 12. став /2/ Закона о енергетици: "Енергетску дјелатност снабдијевања и трговине електричном енергијом или природним гасом може обављати правно лице или предузетник који посједује дозволу /лиценцу/ за обављање те дјелатности на подручју Републике Српске, односно на територији БиХ".

- Овим су створени услови да дозволе издате од надлежних тијела у ентитетима покривају јединствен тржишни простор БиХ, као што је случај и на тржишту електричне енергије. Не постоје формално-правне препреке да привредна друштва из Федерације БиХ обављају дјелатност трговине и снабдијевања природним гасом на територији Републике Српске уз одговарајућу дозволу у складу са прописима из Федерације БиХ - нагласили су из Регулаторне комисије за енергетику Српске и подсјетили да је раније, када није био уређен регулаторни оквир, односно усљед недостатка конкуренције, БХ Гас снабдијевао природним гасом крајње купце у Републици Српској.

Тадашње руководство овог привредног друштва било је противник законодавног и регулаторног уређења тржишта природног гаса, како у Републици Српској тако и у Федерацији БиХ.

- Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске прва је у региону успјешно провела сертификацију оператера транспортног система 'Гас промет' а.д. Пале. У поступку сертификације испоштоване су све законом и директивама прописане процедуре, те је прибављено и позитивно мишљење Секретаријата Енергетске заједнице. Сертификација "Гас промета" а.д. Пале, уз позитивно мишљење Секретаријата Енергетске заједнице, најбоља је потврда легитимитета и законитости рада Регулаторне комисије и то је чињеница коју радо истичемо не само за нас, већ и за Републику Српску и за БиХ - поручили су из Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана