Референдум на локалу пуцањ у празно

Маријана Миљић Бјеловук
Референдум на локалу пуцањ у празно

БАЊАЛУКА - Свако мало се на дневном реду нађе опозив неког од начелника у Српској, а политиколози истичу да промјена вођа локалних заједница ништа не значи грађанима, јер је циљ једнима да потврде мандат, а другима да доведу свој кадар на чело општине.

Још се не зна тачно да ли је са функције опозван први човјек Вишеграда Младен Ђуревић, иако је референдум за његов опозив одржан прије 15 дана. Све изгледније је да ће грађани гласати и о повјерењу начелницима Братунца и Шипова.

Политиколози наводе да је политичка ситуација у Српској турбулентна и нестабилна, а то најбоље показује стање у Народној скупштини РС у којој је више од 20 посланика промијенило клуб.

- Иста ситуација је и на локалима јер често се дешава прелазак из једног блока у други, из власти у опозицију, односно чешће је из опозиције у власт. У тој атмосфери није ни чудо што свако мало имамо ситуацију да се у општинама гласа о повјерењу начелника - рекао је “Гласу Српске” политиколог Љубинко Јовић који је све чешће промјене, односно покушаје смјене начелника прије краја мандата приписао политичкој нестабилности.

Истиче и да све то потврђује да су грађани политичким елитама на посљедњем мјесту.

- У свој тој причи онима који су на челу општина јесте циљ да мандат продуже, односно потврде, док они други, из опозиције, настоје да смијене првог. То не чине са циљем да у тој локалној заједници буде боље већ да доведу свој кадар односно да на тим референдумима само буду замијењене личности у начелничкој фотељи - наводи Јовић.

Наводи да, када и успије опозив начелника, грађанима у суштини је исто.

- То потврђује и све мањи проценат оних који излазе на изборе. Људи не вјерују да њихов глас може било шта промијенити, јер не виде ниједну политичку опцију ни име које би могло довести до неких промјена - истиче Јовић.

Ћуревић, о чијем су повјерењу грађани гласали 12. јуна, истиче да је он и даље начелник Вишеграда.

- Ја тврдим да нисам опозван, скупштинска већина да јесам. По свему судећи све ће добити судски епилог. Правници ће дати задњу ријеч, а прије свега Републичка изборна комисија - рекао је “Гласу Српске” Ђуревић, који тврди да је скупштинска већина прекршила низ закона по питању његовог опозива. Наглашава да се, између осталог, дешавало да исти човјек гласа два пута.

- Ми имамо низ материјалних доказа о нелогичности и неправилности, а они само тврдње. Мислим да је закон на нашој страни - навео је Ћуревић.

По свему судећи и грађани Братунца и Шипова изаћи ће на референдум и рећи да ли први људи тих локалних заједница Срђан Ранкић и Милан Ковач имају или пак немају повјерење грађана.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Братунац Марко Мркајић рекао је да је 16 од 25 одборника братуначке Скупштине општине покренуло иницијативу за опозив начелника општине.

- Одборници су потписали ту иницијативу и она ће бити на дневном реду тематске сједнице Скупштине општине заказане за 7. јул - навео је Мркајић. Наводи да је скоро немогућа комуникација између одборника и начелника општине и да га више, како наводи, не подржавају ни неки одборници који су предводили његову предизборну кампању. Ранкић јуче није желио да коментарише те наводе те додао да ће се о свему накнадно огласити.                

Одборници ПДП у Скупштини општине Шипово прошле седмице најавили су да покрећу активности са циљем смјене начелника те локалне заједнице Милана Ковача (СНСД). Предсједник Општинског одбора ПДП Шипово Драган Шарић тврди да је “Ковач симбол политичких злоупотреба и незаконитог кориштења природних ресурса Шипова” и да је због тога природно да ПДП покрене и подржи активности које иду у смјеру његове смјене.

Дрвар

У овој години на дневном реду био је и опозив начелнице Дрвара Душице Рунић (СНСД) који није успио. Иницијативу за њен опозив покренуло је девет одборника и то из странака СП-а, ДНС-а, СНС ФБиХ, те ХДЗ 1990 и Клуба независних одборника. Она је након неуспјелог референдума изјавила да њена побједа доказ да грађани Дрвара вјерују у озбиљну и одговорну политику јер су се с друге стране нашле све појединачне политичке партије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана