Редови за посао службеника све краћи

Маријана Миљић Бјеловук
Редови за посао службеника све краћи

БАЊАЛУКА - Интересовање за рад у јавној управи за четири године је преполовљено, што потврђује и податак надлежних према којем је на расписане конкурсе за посао у републичким институцијама у 2020. у просјеку било 8,69 пријава кандидата по једном радном мјесту, док је тај број у прошлој години пао на 3,63.

У извјештају о раду Агенције за државну управу (АДУ) РС наведено је да су у 2023. години запримили 907 пријава на јавне конкурсе за 250 радних мјеста, што просјечно износи 3,63 пријаве по радном мјесту.

- Интересовање за рад у држаној служби пада, јер она више није ни својим платама нити било чим другим примамљива као што је некада била. То потврђује и податак да смо у просјеку 2020. године имали 8,69 пријава на расписане конкурсе, док је 2021. тај број пао на 6,04, а 2022. додатно склизнуо 5,19 пријава у просјеку по једном радном мјесту - казао је “Гласу”  директор АДУ Александар Радета.

Наглашава да је интересовање на расписане конкурсе падало и лани, односно када се све зброји у просјеку су на расписане огласе за рад у органима јавне управе имали 3,63 пријаве кандидата по једном радном мјесту. 

Ови подаци, наглашава Радета, потврђују да интересовање за запошљавање у јавној управи константно пада, а као посљедицу свега приписује знатно већи раст плата у реалном сектору у односу на јавни. 

- Узмите само за примјер да конобар сада има плату од 1.500 марака, а неко са високом стручном спремом ко ради у управи, као што су на примјер дипломирани правници који воде управне поступке, мјесечно примају 1.700 марака - казао је Радета.

Са друге стране наглашава и да неко ко ради за најнижу плату од 900 марака мјесечно са трошковима топлог оброка и превоза добије 1.100 марака, док они са средњом стручном спремом у државној управи имају примања од око 1.200 марака.

- Плате у јавној управи јесу расле, али у односу на трошкове којима су ти људи изложени то је скоро па незнатно. Синдикат тражи да се изврше корекције плата у јавној управи због раста минималца јер су сада па скоро изједначени они који имају завршено основно и средњошколско образовање. У доста случајева не одскаче нешто пуно више ни оних са високом стручном спремом - поручио је Радета.

У Српској се већ дуже прича и о новом закону о државним службеницима, који би требало да доведе до правичнијег запошљавања у јавном сектору, а Радета, који је био члан радне групе за израду тог законског рјешења наводи да су они свој посао завршили половином прошле године.

- Зашто тај закон не иде у процедуру даље ја стварно не знам - рекао је Радета и додао да се о томе закону прича у Српској скоро деценију.

Из Министарства управе и локалне самоуправе јуче нисмо добили одговоре шта је са поменутим законом, односно зашто га не шаљу у процедуру усвајања и да ли ће то уопште урадити у скорије вријеме.

Жене предњаче

У извјештају о раду АДУ наведено је да је у Централном регистру кадрова на крају 2023. године било 5.730 особа, од којих је 3.950 са статусом службеника, а 1.780 са статусом намјештеника.

- Од овог броја жене чине 55,3 одсто или 3.173 запослене, а мушкарци 44,7 или 2.557 запослених - наведено је у извјештају о раду Агенције за државну управу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана