Реакције из Српске: Историју нам неће писати СДА

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Приликом представљања догађаја који се односе на настанак Републике Српске и Одбрамбено-отаџбински рат личности попут Ратка Младића и Радована Караџића, које су обављале значајне дужности, не могу бити изостављене из ђачких лекција.

Поручили су то из Министарства просвјете и културе Републике Српске реагујући на нападе из ФБиХ који су услиједили након уведених измјена наставног плана за историју осмог и деветог разреда основних школа у Српској, а које се односе на детаљније изучавање периода Одбрамбено-отаџбинског рата.

СДА је, упркос томе што је образовање у надлежности ентитета, најавила да ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ на нови наставни план у школама у Српској уколико, како је навела та странка, „ОХР не стави ван снаге акте Министарства просвјете”.

У Министарству просвјете су појаснили да је Законом о основном васпитању и образовању прописано да ресорни министар на приједлог Републичког педагошког завода доноси Правилник о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање, на основу ког се остварује васпитно-образовни процес у Српској.

Навели су и да Републички педагошки завод редовно прати реализацију наставе у основним и средњим школама, примјену наставних програма, интересовања и постигнућа ученика, те да на бази резултата анализе врши евентуалне измјене.

Додају да су бројне промјене чија је примјена предложена за школску 2024/2025. годину и манифестују се великим бројем нових наставних програма за основну, али и средње стручне школе.

- Свака предложена промјена има своју научну утемељеност и поткријепљена је стручним мишљењем чланова стручних тимова за израду наставних програма, а усмјерена ка подизању квалитета наставног процеса - истакли су из министарства.

Навели су да је прије доношења новог правилника текст приједлога тог документа био доступан на званичној интернет страници ради увида јавности и достављања евентуалних сугестија, приједлога и примједаба, са роком од 15 дана.

- Дата је само једна примједба која се односила на седмично оптерећење ученика, а које је дефинисано Уредбом о педагошким стандардима и нормативима за основно васпитање и образовање - подвукли су из Министарства и напоменули да је правилник објављен у „Службеном гласнику РС” од 30. августа.

У Министарству просвјете сматрају да је веома симптоматично што је интересовање медија и политичара из ФБиХ усмјерено само ка једном наставном програму, и то наставног предмету историје, иако су у овој школској години у примјени два адаптирана програма из наведеног предмета, наставни програм историје за осми разред и наставни програм историје за девети разред.

- Интересовање се задржало на програму за девети разред историје и у том смислу изнесени су бројни паушални ставови, који одражавају лични став и доживљај документа нестручних особа - нагласили су из министарства.

Саопштили су да се у наставном програму историја за девети разред основне школе не „помиње” нова тема, већ се наставна тема „Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат” налази у наставном програму и једанаеста је тема тог програма.

- Личности попут Ратка Младића и Радована Караџића, као и других, представљају особе које су у периоду који се изучава обављале значајне дужности у војном и политичком животу Српске, те се стога не могу изоставити приликом представљања догађаја који се односе на настанак Републике Српске и Одбрамбено-отаџбински рат - нагласили су из министарства.

 

Навели су да је циљ да се ученицима на објективан и непристрасан начин представе догађаји, личности, као и процеси из непосредне прошлости, као и да се код њих развије критичко мишљење када су догађаји из Одбрамбено-отаџбинског рата у питању.

- Већина ових садржаја се већ налазила у програму и уџбенику, а стручни тим је радио, прије свега, на креирању нових исхода и проширивању појединих садржаја. Планом уџбеника за основну школу предвиђено је да се користи уџбеник наставног предмета историје за девети разред аутора Драгише Васића. Уџбеници се пишу на основу важећег наставног плана и програма, те се нови уџбеник може очекивати у наредном периоду - наведено је у саопштењу.

Обавеза наставника је да реализују наставни програм и у том смислу им је као подршку Републички педагошки завод креирао Приручник за наставнике у коме су дате смјернице за реализацију теме „Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат”, као и садржаји који су наведени у оквиру теме, те фотографије, документа, свједочанства савременика и учесника значајних догађаја, документарни филмови и слично.

- Савремена настава историје подразумијева активно учешће ученика у наставном процесу и наставника који ће квалитетном припремом материјала и примјеном различитих стратегија учења мотивисати ученике за самосталан и истраживачки рад. У ту сврху наставници ће користити Приручник за припремање наставе, те примјеном различитих метода и облика рада представиће прописане чињеничне садржаје ученицима. Наведени приручник још није у примјени, већ је у процесу рецензије и наставници ће бити са истим упознати када буде завршен процес рецензије, лекторисања и техничке припреме - истакли су из министарства.

У саопштењу је наведено да је исказана и потреба наставника историје да се број часова за реализацију наставне теме о Српској повећа, те је сада креиран програм у коме је предложено да се за тему „РС и Одбрамбено-отаџбински рат” планира десет часова са тенденцијом да се тај број у будућности повећа.

Протеклих дана о овој теми у медијима су се огласили бројни стручњаци из Републике Српске.

Директорица Републичког педагошког завода РС Слађана Танасић рекла је да је опредијељеност образовног система у Српској да ученици никога не мрзе, да знају ко су, шта су и одакле су и да су спремни да прихвате неког другог који не дијели историју као они.

Историчар Боривоје Милошевић сматра да без обзира на то какво ко имао мишљење о појединим личностима, уколико се ради о некоме ко је креирао прошлост и био актер важних историјских догађаја, сасвим је логично да се његово име нађе у рубрици појмови.

- Иза свега стоји политичка намјера да се историја свих народа у БиХ може и мора писати само на једном мјесту, можда у некој канцеларији у Сарајеву, а да ћемо резултате те историографије ми - професори, студенти и ученици, морати слијепо да слиједимо - казао је Милошевић за РТРС.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић поручио је да Срби нису спремни да се одрекну своје славне историје и забораве своје жртве, чије страдање не занима међународну заједницу.

- Дјеца морају да знају ко је генерал Младић, ко је био први предсједник Српске Радован Караџић и морају да науче коначно шта се овдје дешавало и да смо ми страдалници - јасан је Којић.

Бећировић тражи смјену

Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић позвао је у петак Кристијана Шмита да смијени министарку просвјете и културе РС Жељку Стојичић, као и да донесе налог о забрани употребе нових наставних програма у школској 2024/2025. години наводећи да је у школе уведен садржај који „глорификује ратне злочинце”.

Бећировић сматра да дио одговорности сноси и Европска унија, те је затражио и реакцију из Брисела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана