Реаговања на одлуку Суда БиХ: Потврђивање оптужнице политички обрачун са Српском

ГС
Реаговања на одлуку Суда БиХ: Потврђивање оптужнице политички обрачун са Српском

БАЊАЛУКА, ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића нема везе са правом већ је то политички обрачун са Српском и њеним легитимним предсједником.

Поручили су то политичари из Српске реагујући на то што је Суд БиХ потврдио јуче уређену оптужницу против Додика и Лукића.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарене скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да је потврђивањем оптужнице против Додика и Лукића дефинитивно потврђено да је коначни циљ рушење Српске.

- Јако је битно да грађани Републике Српске разумију да ова оптужница нема никакве везе са правом, законом, Дејтонским споразумом, Уставом и уставним поретком и, на крају, нема никакве везе са здравим разумом - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да је Кристијан Шмит неизабрани странац који је дошао у БиХ да каже да је изнад права, закона, грађана и процедура.

- Шмит није високи представник и то је једина истина. То нема везе с тим да ли Република Српска нешто признаје или не, већ с тим да он није изабран у складу са процедуром коју прописује Дејтонски споразум - јасан је Ковачевић.

Ковачевић додаје да то није став Републике Српске, већ Савјета безбједности УН, као највишег органа у свијету, који је рекао да Шмит није високи представник.

Ковачевић је навео да је Шмит промијенио Кривични закон на основу чега се сада врши политички прогон предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника и покушава сруштити Српска.

Ковачевић је поручио да ће се Република Српска одупријети овим покушајима јединством народа и свих институција.

- На страни Републике Српске имамо легалитет на основу Дејтонског споразума и истину, а на њиховој кршење легалитета и лаж. На нашој страни имаћемо побједу, а на њиховој пораз - истакао је он.

Ковачевић је рекао да Додик брани Републику Српску, сваког човјека и права Српске стечена Дејтонским споразумом.

- Никада нећемо пристати да нам руше и одузимају права, отимају имовину и сломе Републику Српску. Ако сломе Српску, сломили су све нас и онда за нас више овдје нема мјеста - нагласио је он.

Ковачевић је рекао да Република Српска и њени представници бране уставни поредак и штите Дејтонски споразум и да ће се одбранити јединством.

- Граница постоји и нико неће судити Републици Српској - поручио је Ковачевић.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац оцијенио је да оптужница Суда БиХ није ништа друго до политички обрачун са Српском и њеним легитимним предсједником Милорадом Додиком и поручио да ће Српска заштитити свој институције и изборну вољу својих грађана.

Кошарац је навео на нико у Републици Српској није изненађен наставком правне лакрдије у режији неуставног Суда и Тужилаштва, а по жељама једног нелегитимног странца.

-Неће они бирати средства до свог циља - да развласте и уруше Републику Српску. Препрека на том путу је политика предсједника Милорада Додика и зато су се окомили на њега -, написао је Кошарац на друштвеној мрежи "Инстаграм".

Он је истакао да њима није битно право, Устав, Дејтонски споразум.

-Погазили су све могуће правне принципе и постали послушници обичног мешетара, који нема легитимитет високог представника и нелегално борави у БиХ - навео је Кошарац.

Он је оцијенио да оптужница није ништа друго до политички обрачун са Републиком Српском и њеним легитимним и легалним, народном вољом изабраним предсједником Додиком.

-Република Српска ће заштитити свој институције и изборну вољу својих грађана. Немојте сумњати у то! Нисте ви, господо, први који желе да нас подцијене, да нам одузете наша Дејтоном и Уставом загарантована права. Ми имамо одговор на ваша нечасна настојања - поручио је Кошарац.

Он је навео да Република Српска никоме не пријети већ нуди рјешења базирана на договору два ентитета и три конститутивна народа.

-Створили смо нашу Републику Српску, имамо нашу имовину, наше институције и демократски поредак. Створили смо и бранићемо свим демократским средствима, у заједништву и саборности са нашим народом. Српска је уз предсједника Додика! Знамо свој пут! - поручио је Кошарац.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је за РТРС да потврђивање оптужнице представља даљи атак на институције Републике Српске и читаву Републику.

- Јасно је шта стоји иза тога, а то је жеља за уништењем и нестанком Републике Српске - рекао је Егић.

Он је подсјетио да Кристијан Шмит није високи представник јер нема легитимитет, а намеће законе по којима се суди, што је апсурдно.

- БиХ је земља апсурда - истакао је Егић.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да је потврђивање оптужнице сраман и незапамћен скандал Суда БиХ, те покушај рушења било каквог правног поретка, а посебно удар на све Србе.

-Предсједник Републике Српске Милорад Додик радио је свој посао, штитећи и поштујући Устав Републике Српске по којем је дужан да потпише закон усвојен у Народној скупштини. Напад на једног легално и легитимно изабраног предсједника на овај начин је и директан напад на сав народ, а нама Србима то, нажалост, није новост - рекао је Гогановић Срни.

Он је истакао да су Додикова снага Република Српска и њени грађани који знају да је овакав незапамћен преседан напад на цијелу Српску.

-Република Српска је свима нама светиња, а тога су у политичком Сарајеву, које стоји иза овог срамног чина, итекако свјесни. Зато поносно кажем - Милорад Додик ће да побиједи још једну изазовну битку и сачува Републику Српску - поручио је Гогановић.

Суд БиХ потврдио је јуче оптужницу Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића „због непоштовања одлука високог представника“, 11. августа и послало Суду БиХ на потврђивање, а Суд је 18. августа вратио оптужницу Тужилаштву на дораду.

У међувремену, Суд је одбио захтјев Додика за изузећем судије Јасмине Ћосић Дедовић.

Кристијан Шмит је 1. јула поништио законе које је усвојила Народна скупштина Републике Српске у вези с необјављивањем одлука високог представника и непримјењивањем одлука Уставног суда БиХ.

Додик је потписао указ о ступању на снагу ових закона, а Лукић их је објавио у "Службеном гласнику".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана