Реаговања на обраћање њемачког дипломате: Шмит довео до још већег раздора у БиХ

Г.С.
Foto: radiosarajevo.ba

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је данас Срни да Кристијан Шмит, не само што је нелегални високи представник, већ је и неозбиљан дипломата будући да су се његове помпезно најављиване измјене Изборног закона БиХ свеле на козметичке измјене које није ни објавио и тиме довео до још већег раздора у БиХ.

"Тиме је он довео само до још већег раздора и сукоба у БиХ јер је у једном тренутку дао лажну наду хрватском народу који је потпуно мајоризован и који је обесправљен у БиХ, да ће их изједначити и вратити им конститутивност коју они немају у Федерацији БиХ /ФБиХ/", рекао је Петковић, реагујући на Шмитово наметање техничких измјена Изборног закона БиХ.

Он је рекао да је Шмит овим показао да нема никакву снагу и да је под потпуним утицајем Бошњака, бошњачких политичара и лобија и да због свега тога може само "да спакује своје кофере и врати се у Њемачку одакле је и дошао".

Посалник у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је Срни да Кристијан Шмит не може наметати никакве законе ни по Дејтонском споразуму, нити по такзваним бонским овлаштењима.

"Долазимо до оног о чему сам говорио да је међународна заједница својим интервенционизмом довела до тога да је БиХ неодржива државна заједница и уколико се овако настави јасно је да се БиХ неће моћи одржати у свом правном облику која је настала у Дејтону, јер тај споразум крше управо они који о њему причају", рекао је Бањац, реагујући на одлуку Кристијана Шмита да наметне измјенаме и допуне Изборног закона БиХ.

Бањац је истакао да Шмит није изабран за високог представника у складу са међународним правом и Дејтонским споразумом, јер га није именовао Савјет безбједности УН.

"Он не може да мијења закодавство и ни по којем међународном акту и неприхватљиво је да један човјек намеће законе, а камоли да мијења Устав. Замислите да имате једног странца који мијења устав једне земље, па онда каква је то земља", рекао је Бањац, који је и предсједник Народне партије Српске /НПС/.

Кристијан Шмит наметнуо је данас одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, те нагласио да "не допушта ратнохушкачку реторику"


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана