Реаговања на најављену помоћ НАТО: Утврдити ко ју је тражио, важно остати неутралан

ГС/Срна
Реаговања на најављену помоћ НАТО: Утврдити ко ју је тражио, важно остати неутралан

БАЊАЛУКА – Након што је саопштено да је на недавном министарском састанку земаља чланица НАТО у Бриселу одобрен пакет помоћи за одбрамбени и безбједносни систем у БиХ, треба утврдити ко је ту помоћ тражио, а свакако је не би требало прихватити и везивати се за Алијансу.

Став је то представника Српске у заједичким институцијаама и политичких аналитичара.

Министарство одбране БиХ саопштило је јуче да је на недавном министарском састанку земаља чланица НАТО-а у Бриселу одобрен пакет помоћи БиХ који обухвата девет пројеката за одбрамбени систем и три за безбједносни, чија укупна вриједност је на десетине милиона евра. Након тога је  предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да Предсједништво БиХ, као уставно надлежно, није тражило било какву помоћ од НАТО савеза због чега је предложио да Предсједништво не прихвати помоћ.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да је веома важно да се зна ко је и на који начин затражио помоћ од НАТО-а за БиХ, јер је за одбрану надлежно Предсједништво БиХ и оно би требало дати одговор на та питања.

-Када је у питању одбрана и безбједност и од најдобронамјерније помоћи може да заболи глава - рекао је Шпирић за Срну.

Шпирић додаје да ће се свака помоћ унутар БиХ која долази извана, а није затражена у складу са Уставом и законом БиХ, нажалост, показати као контрапродуктивна.

-Цијену за све неспоразуме унутар БиХ ће плаћати грађани БиХ. Исто тако мислим и на најављену помоћ НАТО савеза БиХ - рекао је Шпирић.

Замјеник предсједавајућег Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић рекао је да остаје отворено питање зашто би Алијанса давала неку помоћ БиХ ако то од ње нико није ни тражио.

-Нисмо ми навикли ни на какву помоћ, поготово не Срби у Србији, али ни у БиХ, од НАТО-а. Знамо посљедњи пут када су нам нешто слали, слали су бомбе, а од њихове помоћи нам је остао „само“ осиромашени уранијум - рекао је Петковић.

 

Он истиче да не треба бити априори против разговора са НАТО пактом, али да треба бити опрезан, јер су још болна сјећања на њихова недјела на овим просторима.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да би БиХ прихватањем НАТО помоћи постала геополитичка монета Алијансе и да Милорад Додик, захтјевом Предсједништву БиХ да одбије ову помоћ, која није затражена на уставан и законит начин, брани права и интересе сва три конститутивна народа у оба ентитета.

Анђелковић је рекао да Додик овим брани не само интересе Републике Српске и њено право да утиче на геополитички курс БиХ, већ и свих грађана БиХ.

-Чим прихвати помоћ, она се везује за НАТО и током његовог похода на Русију -  рекао је Анђелковић.

Он сматра да је Додик с правом реговао на потезе дијела политичких структура БиХ и НАТО пакта, првенствено из два разлога.

-Под један, када би БиХ сада прихватила помоћ НАТО пакта, она би погазила свој уставни поредак, јер за тако нешто мора да постоји унутрашња сагласност у духу Дејтона. Под два, БиХ би се тиме посредно се сврстала уз НАТО у овом великом глобалном сукобу - указао је Анђелковић.

Он је нагласио да су БиХ потребни мир, економски напредак и сарадња, а не сврставање на било чију страну.

-Не зна се како ће се глобални сукоб  (у Украјини) завршити, а не зна се ни каква ће констелација снага наступити након њега, тако да је у таквим околностима најбоље остати неутралан - закључио је Анђелковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана