Реаговања на изјаву бошњачких политичара: Српска се не одриче своје имовине, посланици напустили сједницу

Срна
Реаговања на изјаву бошњачких политичара: Српска се не одриче своје имовине, посланици напустили сједницу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Не постоји слово Устава, нити Дејтонског споразума које предвиђа постојање такозване “државне имовине БиХ”.

Поручила је то српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић коментаришући заједничку изјаву коју су потписали чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић, те лидери бошњачких странака.

Цвијановићева је рекла Срни да одлука Уставног суда БиХ на коју се позивају потписници није никакав уставни основ, већ доказ да је у БиХ сасвим могуће да највиши правни и политички акт најфлагрантније урушавају они који су дужни да га штите.

Она је оцијенила да баш смијешно дјелује и њихова наводна посвећеност суверенитету БиХ, а истовремено мољакање страног фактора да се умијеша у њене унутрашње послове, кажњавајући оне који нису по вољи политичког Сарајева.

-Оно што је заправо антидејтонско и што више од двије деценије дестабилизује БиХ, нису политика Милорада Додика и Републике Српске, већ патетични покушаји бошњачких лидера да насиљем и галамом приграбе нешто што БиХ Уставом и Дејтонским споразумом не припада- истакла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да имовина Српске остаје њено власништво и да то никакве заједничке изјаве не могу промијенити.

- Имовина Републике Српске, остаје имовина Српске. Они се могу уједињавати колико год желе и потписивати изјаве какве год они мисле да треба - рекао је Вишковић.

Напомиње да “постоји једна изјава која је потписана и која је јача од свих њихових изјава, а то је Дејтонски мировни споразум чији је дио и Устав БиХ”.

- У Уставу јасно и гласно стоји да је имовина власништво ентитета. Према томе, била је власништво свих ових 30 година, биће и наредних 300 година без обзира на њихове изјаве. Како наш народ каже “жали Боже папира” - рекао је Вишковић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да „политички феникс, Бакир Изетбеговић, који је окупио све Бошњаке с циљем испуњавања замисли - креирање исламске БиХ, поново влада сценом ФБиХ”.

Вулићева је изјавила да овај њихов став није уставан, јер је имовина подијељена Дејтонским мировним споразумом и јасно је дефинисано да имовина припада ентитетима.

Истакла је да је ово потез оних који желе исламску БиХ, а не дејтонску, те да није искључено да измишљају питање имовине у недостатку моћи да формирају Владу ФБиХ.

Поручила је да се Република Српска залаже искључиво и само за дејтонску БиХ и то ону у којој сви народи имају иста права.

Истакла је странке из ФБиХ покушавају да скрену пажњу.

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Ппарламента БиХ Милан Петковић рекао је да је заједничка изјава још један насртај Бошњака на имовину Српске и на укидање ентитета, те навео да они који су је потписали тиме гасе БиХ у коју се заклињу, желећи да развласте Републику Српску.

-Очито да је ово још један од насртаја Бошњака на имовину Републике Српске и на укидање ентитета - изјавио је Петковић.

Он је нагласио да се овим очито жели угасити БиХ и потпуно обезвластити ентитети, да им се отме имовина чији су титулари 30 година, односно оно што им припада према Дејтонском мировном споразуму, како је дефинисано Анексом четири.

-Ми смо данас упознати о изјави коју су потписали бошњачки лидери гдје су јасно истакли да имовина која се налази у БиХ, без обзира да ли била у ентитетима, припада БиХ, како то стално наглашавају, те да ентитети немају право на имовину и над путевима, ријекама, језерима, планинским масивима и слично - навео је Петковић.

Он је рекао да једино што су могли да ураде као посланици јесте да се повуку са данашњег засједања како би обавили консултације на нивоу политичких странака из Републике Српске и изразио увјерење да ће се све странке из Српске окупити ради договора о даљем дјеловању.

-Вријеме је да се окупе сви политички лидери и ово тренутак је када морамо разговарати без обзира на то да ли смо власт или опозиција. Вјерујем да ће врло брзо предсједник Републике Српске Милорад Додик да сазове све политичке лидере и актере у Републици Српској да видимо како ћемо наставити политичко дјеловање у наредном периоду - сматра Петковић.

Указала да је то сва суштина нефункционалности и политичке парализе коју ће БиХ, с обзиром на овакве изјаве, у блиској будућности веома тешко превазићи. Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да је питање имовине у БиХ ријешено Уставом БиХ, односно Анексом четири Дејтонског споразума и то не може промијенити ни Уставни суд БиХ, а посебно не потписи лидера некаквих бошњачких политичких странака.

-Уколико неко жели да мијења Устав БиХ, па и питање саме имовине која припада Републици Српској и Федерацији БиХ, онда је сам Устав јасно предвидио и како се Устав мијења, а то сигурно није тако што Уставни суд већином са странцима и Бошњацима донесе протиуставну одлуку нити се то ради на начин да се уједине све бошњачке политичке странке - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да имовина припада Републици Српској и Република Српска се никада неће одрећи своје имовине.

Указао је да је то једно од питања које је ријешено потписивањем Дејтонског мировног споразума и да је неко тада доводио у питање имовину сигурно је да не би уопште дошло до потписивања Дејтонског споразума.

-Крајње је вријеме да се окренемо питањима будућности, да се окренемо томе како да покушамо заједно да побољшамо живот сваког човјека и у Републици Српској и у цијелој БиХ. Уколико то не можемо и уколико неко настави да доводи у питање основна права Републике Српске, а једно од основих и кључних права Републике Српске јесте њена имовина, онда ће Република Српска дефинитивно морати тражити нови пут изван БиХ - констатовао је Ковачевић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да ће бошњачки политичари потписивањем заједничке изјаве о државној имовини додатно закомпликовати ствари и удаљити БиХ од рјешавања много важнијих питања.

-Ово је још једно питање које може довести само до распада БиХ, а сигурно не до тога да се ријеши ово питање на начин који они заговарају - истакао је Мазалица.

Мазалица је подсјетио и на одлуку Уставног суда БиХ из 2001. године, за коју су гласале и бошњачке судије, а говори о ентитетском власништву над имовином.

-Нажалост, политичке странке са сједиштем у Сарајеву још једном показују да једино што знају је да држе као ној главу испод пијеска и када изроне ударају главом у зид. Толико година од потписивања Дејтонског мировног споразума отварање питања имовине није их навело да закључе или се замисле зашто до сада није дошло до усвајања закона, који не би имао уставни основ - истакао је Мазалица.

Додао је да нико неће дозволити да се имовина Републике Српске укњижи на БиХ и да ће Српска заштитити званичнике и службенике који се нађу на удару Сарајева, Уставног суда и самозваних међународних представника.

Потписану изјаву, због свега наведеног, Мазалица оцјењује бесмисленом јер, како каже, постоје бројни проблеми који се морају рјешавати договором представника свих народа у БиХ, а за примјер наводи процес интеграција у ЕУ.

Осам бошњачких политичких представника из ФБиХ потписало је заједничку изјаву о државној имовини у којој су навели да Тужилаштво БиХ и остали надлежни органи БиХ морају процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску. У изјави се тврди да “БиХ има искључиву надлежност” да уређује сва питања у вези са државном имовином.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац подвукао је да БиХ нема своју имовину јер она припада ентитетима - и по Уставу и Дејтонском спразуму, које органи Републике Српске бране, а представници странака из ФБиХ подривају.

-Органи Републике Српске и људи који их представљају, власт и политичари Српске бране Дејтонски споразум и Устав БиХ и одлучни смо да бранимо Устав БиХ, чак и од Уставног суда БиХ - рекао је Бањац.

Бањац је нагласио да представници Републике Српске апсолутно заступају Дејтонски споразум, што нема везе са сецесионизмом нити са подривањем тог споразума, док та изјава управо представља подривање Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Он је упитао како се може тражити процесуирање неког ко штити Устав и Дејтонски споразум, истовремено одговоривши да је то бошњачка политика која жели да се под покровитељством појединих амбасада из земаља НАТО-а силом наметне нешто што није у Дејтонском споразуму.

Замјеник министра одбране БиХ а Александар Гогановић изјавио је да је имовина црвена линија преко које представници Републике Српске у институцијама БиХ неће прећи.

-Питање имовине ријешено је Дејтонским мировним споразумом гдје јасно пише да све оно што не припада БиХ, припада ентитетима, тако да нећемо дозволити покретање питања имовине - нагласио је Гогановић.

Гогановић је поручио свим бошњачким политичким партијама, које упорно говоре да желе градити мултиетничку, европску и модерну БиХ, да кршење Дејтона сигурно није пут којим требају да иду.

Осам бошњачких политичких представника из ФБиХ потписало је данас заједничку изјаву о државној имовини у којој су навели да Тужилаштво БиХ и остали надлежни органи БиХ морају процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску. У изјави се тврди да “БиХ има искључиву надлежност” да уређује сва питања у вези са државном имовином.

Напустили сједницу  

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да ће странке из Републике Српске напустити сједницу Представничког дома због чињенице да су бошњачке странке потписале споразум о имовини.

Вулићева је додала да је разлог напуштања сједнице, поред имовине, и понашање предсједавајућег Представничког дома Дениса Звиздића који је током дискусије прекидао посланика СНСД-а Милорада Којића, док је другим посланицима дозвољавао да му добацују и да га прекидају.

-Из Сарајева је данас послата порука да за Србе овдје мјеста нема”, рекла је Вулићева новинарима у Сарајеву.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је на сцени радикална и хушкачка политика када је ријеч о имовини.
Уколико је прављење фронта бошњачких странака на имовини, каже посланик СДС-а Младен Босић, хрватске странке су већ уједињене и једино преостаје да се уједине српске странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана