Реаговања на изаве амбасадора САД: Из Марфија проговара Изетбеговић

Вељко Зељковић
Реаговања на изаве амбасадора САД: Из Марфија проговара Изетбеговић

САРАЈЕВО - Иако би први и основни задатак сваког иностраног амбасадора који долази службовати у БиХ требало да буде представљање своје земље у најбољем свјетлу и заступање њених интереса, многи од њих прелазе ту границу, а један од њих јесте и амерички дипломата Мајкл Марфи.

Каже ово за “Глас Српске” политиколог из Источног Сарајева Филип Матић, коментаришући посљедње, како их је назвао, непримјерене и дегутантне изјаве америчког амбасадора у БиХ, у којима се он прво ставио у улогу експерта историје називајући Повељу Кулина бана документом који наводно свједочи о постојању државности БиХ вијековима, а онда и експерта и тумача устава, поручујући да је БиХ власник имовине Српске.   

- Показао је велику бахатост, баш као и многи његови претходници. Та појава присутна је још од распада СССР. Од тада се они понашају ка­о главни свјетски полицајци и зато нас не треба зачудити ни ово понашање Марфија, али и осталих његових дипломатских колега који се без устручавања мијешају у унутрашње ствари БиХ, при томе показујући велику дрскост износећи нетачне и апсурдне тврдње. Када он каже како је нека повеља доказ државности БиХ, а притом пренебрегава, свјесно или не, да се ради о документу написаном ћирилицом у 12. вијеку, када још увијек није постојао овакав концепт државе, онда је то невиђена глупост. У ствари, као да је из њега проговорио Бакир Изетбеговић и разни историчари, који у посљедње вријеме покушавају доказати како Срба на овим просторима није ни било те како је све босанско па и српска јеванђеља, попут Чајничког јеванђеља и Миросављевог јеванђеља - истакао је Матић. 

Осврћући се на Марфијев састанак у петак с реис-ул-елемом Хусеином Кавазовићем, на ком се говорило о помирењу, владавини права и кључним реформама у БиХ, с кога је поручено како је БиХ власник државне имовине, а не ентитети, Матић каже како је амерички амбасадор, нажалост, опет показао велико незнање јер то нигдје у Уставу БиХ не пише. 

- Интересантно, али Марфијеве изјаве долазе у вријеме када се у овој земљи покушава нешто урадити. Ставио се отворено на страну СДА и ИЗ, која посљедњих мјесеци свјесно подиже националне и политичке тензије у БиХ. Шта Кавазовћ и ИЗ имају с правом и реформама у БиХ, или рецимо имовином ентитета. Ништа, али очигледно се жељела послати порука те поново заталасати политичка атмосфера у БиХ, а Марфи је изгледа мајстор за то - сматра Матић.

Додаје и како му није познато да се Марфи икада јавно огласио поводом скандалозних изјава имама из Козарца и Приједора у којима је Свети Сава назван фашистом, а православље сектом. Није ни када су нападнута српска дјеца у Сарајеву на фудбалском турниру.

- Значи и та Марфијева прича о помирењу, суживоту, ширењу демократије, лицемјерна је, баш као и сам разговор с Кавазовићем, који је стао у одбрану поменутих имама, називајући истрагу против њих новим покушајем ширења исламофобије. Ако су америчком амбасадору већ толико пуна уста људских права, зашто није позвао Кавазовића да се извини у име имама. Није, јер му то није у интересу - каже Матић.

Доктор политичких наука из Бањалуке Владе Симовић сматра како ово недипломатско уплитање појединих иностраних амбасадора у БиХ траје још од 90-тих година.

- Неки сматрају да су они били и једни од главних иницијатора рата на овим просторима. И то уплитање траје све до данас, што никако није добро. Али велики проблем јесте тај што једна од страна у БиХ прижељкује тај међународни интервенционизам, што никоме не може донијети добро - поручио је Симовић.

Злокобне поруке

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и поред познатог става Републике Српске истакао је недавно да је “рат у Украјини најбољи показатељ да БиХ мора да уђе у НАТО”. Према мишљењу аналитичара, ове Марфијеве ријечи звуче помало пријетеће и злокобно, јер се шаље једна порука “ако ниси у НАТО, онда је и рат могућ”.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана