Реаговања из Српске: Из Бужима послате поруке мржње, одговорни морају бити кажњени

ГС
Реаговања из Српске: Из Бужима послате поруке мржње, одговорни морају бити кажњени

БАЊАЛУКА - Након што су се у Бужиму јуче окупила бошњачка удружења под заставом такозване Армије РБиХ, који су узвикивали "Алаху екбер", увреде на рачун Срба и Републике Српске, те носили ратне заставе из Српске стижу броје осуде, а од правосуђа БиХ се захтијева да се хитно процесуирају одговорни.

-Окупљање бошњачких удружења у Бужиму под заставама такозване Армије БиХ и уз покличе "Алаху екбер" потврда је континуитета понашања Бошњака, и то не само у том мјесту већ и у другим дијеловима ФБиХ, а кажњавање таквих скупова била би најбоља превентива - рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Нагласио је да јучершање окупљање у Бужиму „представља поруку мржње и потврђује да у ФБиХ и даље живи идеја да је дозвољено убијати и протјеривати Србе са њихових вјековних огњишта“.

- Бошњаци на тај начин производе трауму код српских логораша и породица које су под тим покличем претрпјеле најгоре облике тортуре код жртава. Под тим покличима су и одсијецане српске главе на озренско-возућком ратишту и убијани Срби у рату у БиХ - истакао је Којић за Срну.

Истиче да такве поруке не могу допринијети помирењу и суживоту, већ изазивају узнемиреност српских жртава рата и њихових породица у Републици Српској и могу да се протумаче као лоше поруке за будућност.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је да је циљ окупљања у Бужиму застрашивање малобројних Срба који су се тамо вратили након потеклог рата или имају такву намјеру, те позвао надлежне да процесуирају одговорне.

Напомиње да су насеља у непосредној близини Бужима у протеклом рату насељавали су Срби, да су у рату села попаљена, а народ протјеран уз бројне почињене злочине.

Он сматра да је ријеч о кршењу права људи на повратак, кршењу Анекса седам Дејтонског мировног споразума, али и Кривичног закона ФБиХ.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић затражила је од правосуђа БиХ да хитно процесуирају одговорне које су у Бужиму, на скупу бошњачких удружења, узвикивали ратне поруке и увреде на рачун Републике Српске и Срба.

- Нејасно је шта ради правосуђе БиХ. Прије неколико година су поднесене пријаве због ових догађаја, али још нико није одговарао. Да је неко тада процесуиран, овакве ствари се не би понављале - рекла је Рајилићева.

Рајилићева каже да је догађај у Бужиму веома лоша порука за мир и суживот, опстанак и напредак БиХ.

- Поново се шаљу ратне поруке, а очигледно је да неким људима није довољно што живе у миру. Стално траже рат. Шта они нама попручују, да ће нас тући, прогонити? Од тога нема ништа, то су празне приче усијаних глава - рекла је Рајилићева.

У Бужиму су се јуче окупила бошњачка удружења под заставом такозване Армије БиХ, који су узвикивали "Алаху екбер", увреде на рачун Срба и Републике Српске, те носили ратне заставе. Скуп је одржан поводом 30 година од акције такзоване Армије БиХ "Муња".

У Тужилаштву БиХ води се истрага због дешавања у Бужиму из прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана