Реаговања из Српске: ЦИК признао вољу народа

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ признала је вољу народа Републике Српске, а побједа Милорада Додика је неоспорива.

Поручили су то званичници Српске, као и представници политичких партија у Српској, након што је ЦИК БиХ донио допунску одлуку о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ, према којој је потврђено да је кандидат СНСД-а Милорад Додик освојио највише гласова на изборима за предсједника Републике Српске одржаним 2. октобра.

редсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је воља народа била јасна 2. октобра и да се иде у брзо формирање институција Српске.

-Формираћемо брзо институције да би очували мир, стабилност и наставили активности које од нас очекују грађани - изјавила је Цвијановићева за РТРС.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ЦИК БиХ ништа друго није могла осим да констатује да је кандидат СНСД-а Милорад Додик освојио највише гласова на изборима за предсједника Српске и да ту чињеницу сви морају да прихвате.

Чубриловић је рекао  да је најновија одлука о утврђивању резултата општих избора у БиХ покушај вађења ЦИК-а из незаконитих радњи у које је та институција сама себе увукла.

-ЦИК није могао ништа друго него констатовати чињенично стање када је ријеч о изборима у које ми нисмо ниједног тренутка сумњали -рекао је Чубриловић и додао да је данашња одлука и за обичне грађане дошла као једна олакшавајућа околност.

Он је најавио да ће Српска, по проглашењу коначних резултата избора, што се очекује 2. новембра, кренути у конституисање нове Владе, сазива Народне скупштине и свега осталог.

-Добро је што ће Скупштина и у овом старом сазиву усвојити буџет Српске за 2023. годину. У суштини, иста екипа људи припрема све што сам споменуо тако да ће се моћи несметано и без већих проблема наставити са радом. У вези с тим, буџетски корисници неће ни осјетити да је ово био један кризни период - рекао је Чубриловић, који је и лидер ДЕМОС-а.

Он очекује да се сада у друштву спусте политичке и остале тензије како би се грађани окренули редовним пословима.

-Треба да се спусте тензије. Није никакво ратно стање. А чињенице се морају прихватити на овај или онај начин. Што их прије прихватимо, то боље за све - рекао је Чубриловић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је ЦИК БиХ признала вољу народа Републике Српске.

- ЦИК је прво натјерала нас да се окупимо заједно и да покажемо да је Република Српска одлучна, а онда смо ми натјерали ЦИК да призна вољу народа -  истакао је Стевандић.

Она је рекао да је потребна опрезност према ЦИК-у и у наредних неколико дана.

-Јер им није вјеровати, али је чињеница да је, што би наш народ рекао, ЦИК цикнуо и да смо ми почели да побјеђујемо не само на бирачким мјестима него и за столовима гдје се врши контролно бројање - каже Стевандић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је Срни да се чиста побједа кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорада Додика ни са чим није могла оспорити упркос свим настојањима и политичким притисцима на ЦИК БиХ субјеката незадовољних изборним исходом.

-Из мог угла гледања исход је онакав какав је био очекиван. Све политичке пројекције и покушаји елиминације Додика очигледно нису имали ни минимално упориште у пребројаним гласовима и ЦИК је урадио једино што је могао - истакао је Чавић, додајући да је ЦИК резултате за предсједника Републике Српске требао објавити још у недјељу.

Он је навео да је задовољан што није дошло до нових компликација које су политичким инструисањем ЦИК-а могле бити створене и које су могле произвести нестабилност у Републици Српској.

Чавић је истакао да је потврда ЦИК-а да је Милорад Додик освојио највише гласова за предсједника Републике Српске добра вијест која ће вратити све политичке прилике у Српској у стабилно окружење и омогућити да се релативно брзо конституише власт у Републици.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац рекао је да је ЦИК очекивано потврдио оно што су представници владајуће коалиције данима говорили – да је Милорад Додик новоизабрани предсједник Републике Српске, додајући да би опозиција требало да честита лидеру СНСД-а и странкама на власти уколико има политичке културе.

-Овим контролним бројањем се само потврдила разлика између Додика и његовог противкандидата Јелене Тривић (ПДП) од преко 30.000 гласова. ЦИК није имаи другог избора већ да потврди изборну вољу грађана Српске. Ово је једина могућа одлука, а жао ми је само оних који су тврдили супротно - рекао је Бањац Срни.

Он је истакао да би бројни представници опозиције требали да размисле о оставкама и престанку бављења политиком јер то не само да не знају, већ су могли да народ Српске доведу у велику кризу.

-Односно, грађане су окренули једне против других. С друге стране, наш политички циљ није свађа народа већ апсолутни мир у коме грађани треба да искажу своју изборну вољу. Дакле, и они који нису гласали за Додика и странке у власти једнако су нам вриједни - рекао је Бањац.
 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана