Разматране нове активности у борби против изградње одлагалишта на Трговској гори

Срна
Разматране нове активности у борби против изградње одлагалишта на Трговској гори

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац организовао је у Сарајеву састанак Координационог тијела о новим активностима у борби против изградње спорног одлагалишта радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори на којем је договорено да од Словеније буде затражена информација о карактеризацији отпада из Нуклеарне електране "Кршко" будући да Хрватска то није жељела да достави БиХ.

Учесници данашњег састанка - министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, представници Министарства туризма и екологије Федерације БиХ /ФБиХ/, те чланови Експертског и Правног тима за Трговску гору договорили су реализацију наредних активности са фокусом на израду адекватне студије о могућим социо-економским и друштвеним поремећајима усљед изградње спорног одлагалишта.


Заједничка оцјена је да је у ову активност неопходно укључити представнике академске заједнице и универзитета у Републици Српској и Федерацији БиХ. Наглашено је да ће то, осим Координационог тијела, Експертског и Правног тима, бити додатни стуб у борби против изградње спорног одлагалишта, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Кошарац је информисао саговорнике да на недавно одржаној заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске у Загребу хрватска страна није жељела прихватити предложени закључак о формирању заједничког радног тијела чије улога би била размјена потребних информација и документације.

У вези са тим заједнички закључак је да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара достави предложене закључке Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, које ће, као контакт тачка, обновити захтјев за састанке са представницима Секретаријата ЕСПОО конвенције.

Закључено је да је неопходно поново указати на чињеницу да је Хрватска грубо прекршила ову међународну конвенцију јер је одбила формирање заједничког радног тијела и размјену информација.

На данашњем састанку указано је на потребу да БиХ ангажује међународну канцеларију за правно савјетовање у прекограничном поступку процјене утицаја одлагалишта на Трговској гори на животну средину, апострофирајући чињеницу да је Хрватска већ поступила на сличан начин.

У вези са тим договорено је да Правни тим у наредних 15-ак дана достави конкретан приједлог Координационом тијелу, након чега ће он бити упућен надлежним институцијама на разматрање и усвајање, с обзиром на чињеницу да ће за ангажовање међународне канцеларије бити потребно обезбиједити додатна финансијска средства.

Један од закључака данашњег састанка јесте и да се задужује Министарство иностраних послова у Савјету министара да сачини листу дипломатско-конзуларних представништава БиХ, која ће на активан начин и у контактима са међународним званичницима јасно представљати јединствен став институција на свим нивоима власти у БиХ о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта на Трговској гори.

Кошарац је нагласио да је о тој теми претходно разговарао са новоименованим шефом Мисије БиХ у ЕУ, као и са шефом Делегације ЕУ у БиХ.

Саговорници су размијенили мишљење о реализацији Акционог плана за спровођење геолошких, хидролошких и сеизмолошких истраживања на територији Републике Српске и активностима које Федерација БиХ спроводи на том плану.

Истакнуто је да институције Републике Српске адекватно поступају по дефинисаној агенди Експертског тима, те да је у току припрема потребних истраживања.


Кошарац је при томе истакао посебну захвалност представницима цивилног друштва и невладиног сектора, који дају допринос активностима надлежних институција у спречавају намјере Хрватске да у непосредној близини границе изгради спорно одлагалиште.

На данашњем састанку усаглашено је да почетком августа буде организована заједничка посјета једној од потенцијално угрожених општина у БиХ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана