Разбијена криминална мрежа: У Србији набављали таблете за смирење па их продавали у Европи

Танјуг
Foto: Европол

ХАГ - У акцији у којој су учествовали припадници полиција Србије, Румуније, Естоније и Финске, уз подршку Евроџста и Европола, ухапшено је 47 особа и заплијењено више од шест милиона таблета, чиме је пресјечен међународни ланац кријумчарења лијекова који се издају на рецепт.

Таблете заплијењене током операције које су спровеле власти ових земаља имају тржишну вриједност од око 12,5 милиона евра, саопштио је данас Европол.

Ова криминална мрежа се сумњичи да је набављала велике количине психоактивних медицинских таблета у Србији, које је дистрибуирала даље у Румунију, Естонију, Финску и Норвешку да би се продавале на улици.

Два главна лијека која су била предмет ове нелегалне трговине на рецепт преписују љекари и намијењена су за контролу паничних и анксиозних поремећаја, али пошто ове врсте лијекова могу да изазову дезинхибицију, еуфорију и ублаже анксиозност, често се злоупотребљавају у рекреативне сврхе, наводи се у саопштењу Европола.

Током ове операције осим велике количине таблета заплијењени су готовина, мобилни телефони, ватрено оружје и луксузни аутомобили, а у Румунији су заплијењене и двије куће.

 Европол, Европол и укључене земље удружили су снаге у заједнички истражни тим (ЈИТ) како би разбили ову криминалну мрежу, наводи се у саопштењу Европола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана