Ратови на истоку смањују приходе и у БиХ

Ма­ри­ја­на Ми­љић Бје­ло­вук
Ратови на истоку смањују приходе и у БиХ

БАЊАЛУКА - Пројектоване стопе раста прихода од индиректних пореза у БиХ могле би лако да буду пољуљане у идућем трогодишњем периоду, како усљед глобалних дешавања која се преливају на домаће тржиште, тако и од најаве измјена прописа које су покренуте.

Наиме, у најновијем извјештају Одјељења за макроекономску анализу (ОМА) Управе за индиректно опорезивање БиХ пројектована стопа раста нето прихода од индиректних пореза за идућу годину износи 4,8, за 2025. 3,6, те посљедње планске године 3,7 одсто.

- Имајући у виду огромне непознанице у тренутку израде пројекција о даљем одвијању ситуације на међународном плану у вези са дешавањима у Украјини, постоје значајни ризици за остварење пројекција прихода од индиректних пореза, при чему преовладавају ризици лошијег исхода - наведено је у документу ОМА.

У ризике који могу угрозити извршење пројекција наплате прихода од индиректних пореза у сфери политике и администрирања индиректним порезима стручњаци Одјељења за макроекономску анализу убрајали су слабљење борбе против црног тржишта дуванских прерађевина након окончања хармонизације пореског оптерећења цигарета у БиХ са стандардима ЕУ, али и слабљење борбе против ПДВ превара, поготово у сфери поврата, који, у ситуацији пада запослености и неликвидности обвезника, постају атрактивне.

- На пројектоване стопе прихода од индиректних пореза може се одразити и предлагање измјена политике индиректног опорезивања као што су диференцирана стопа ПДВ-а, привремено укидање акциза на деривате, повећање прага за регистрацију за ПДВ, захтјеви за ослобађање или исплату поврата за промет у земљи као што су лијекови - наведено је у документу ОМА.

Економисти, с друге стране, вјерују да ће стопе раста ПДВ-а бити веће од пројектованих због инфлаторних удара који не јењавају.

- С обзиром на то да смо ми увозно оријентисана земља, доћи ­ће до већег степена наплате ПДВ-а, а онај дио привреде који је активан и добро стоји на ногама, наставиће да расте. Зато вјерујем да ће пројектоване стопе раста бити и веће - казао је “Гласу” економиста Александар Љубоја.

Када је ријеч о измјенама прописа, не вјерује да ће у скоријој будућности доћи до диференциране стопе ПДВ-а, јер ће се УИО борити да до тога не дође.

- Повећање прага ПДВ-а на 100.000 је у парламентарној процедури и надам се да ће ускоро бити усвојено. То ће бити привремена мјера, јер повећање тог прага мора да иде на 150.000 марака - поручио је Љубоја.

Када је ријеч о глобалним дешавањима, наглашава, њих је једноставно немогуће предвидјети.

- У свијету се дешавају неки ломови који су непредвидиви. Нико није прије само неколико мјесеци могао ни претпоставити да ћемо на Блиском истоку имати један поприлично дестабилизујући и жестоки ратни сукоб. Међутим, ето, десио се и то у региону који може да дестабилизује редовне линије снабдијевања нафтом и нафтним дериватима, односно да утиче и на цијене енергената, прије свега гаса, чија се цијена обрачунава на основу нафтне формуле - закључио је Љубоја.

Прикупљени новац

Управа за индиректно опорезивање БиХ у девет мјесеци ове године прикупила је 7,864 милијарде марака, што је за 515 милиона КМ или седам одсто више у односу на исти период прошле године. Само у септембру 2023. године УИО је прикупио 932 милиона индиректних пореза, што је за 19 милиона више у односу на исти мјесец 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана