Ратни злочин није за откуп

Ведрана Кулага Симић
Ратни злочин није за откуп

САРАЈЕВО - У парламентарну процедуру на заједничком нивоу власти упућен је приједлог измјена Кривичног закона БиХ којим би, у случају да добије зелено свјетло, била стављена тачка на досадашњу праксу према којој је могуће затворску замијенити новчаном казном чак и у случају кад је ријеч о пресуди за ратни злочин.

Иза иницијативе стоји посланик СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Саша Магазиновић с којим јуче нисмо успјели ступити у контакт. Он је, с друге стране, у акту који је запримљен у том парламентарном дому навео да се приједлог односи на казне за ратни злочин које не прелазе годину дана. Према његовим информацијама, до сада је забиљежено осам случајева током посљедњих пет година у којима је “откупљена” затворска казна.

- Могућност “отплаћивања” ратног злочина и “куповина слободе” у тим случајевима је неприхватљива. Без обзира на то што се ради о казнама до годину дана затвора и даље се ради о ратном злочину и то у будућности треба спријечити - истакао је Магазиновић.

Тврди да је забиљежено да су могућност откупа користили припадници свих етничких група пресуђени за кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, тако да се закон не може и не смије посматрати из тог угла. Подсјетио је да је и Савјет министара БиХ усвојио ове измјене закона 2017. године, али да оне никада нису дошле до Парламента.

- Према међународном праву, дјела ратног злочина спадају у најтежа кривична дјела и заслужују најтеже кривичне санкције и најјачу друштвену осуду, а тренутним законом се у одређеним случајевима своде на економску категорију - нагласио је Магазиновић и подсјетио да је Парламент БиХ већ интервенисао на закон по питању замјене затворске казне новчаном, када се 2018. бавио кривичним дјелима учешћа на страним ратиштима и тероризма.

Кривичним законом БиХ је дефинисано да је казну затвора до годину дана могуће замијенити новчаном казном тако што се сваки дан “кошта” 100 КМ.

Саговорници “Гласа”, упућени у тематику, истичу да би лично подржали суштину овог што посланик СДП-а ставља у процедуру, али и додају да треба водити рачуна о надлежностима.

- Овај приједлог може само да се односи на оне којима је пресудио Суд БиХ, а не судови у ентитетима - тврди један од наших саговорника, истичући да посланици имају довољно времена да се консултују са стручњацима прије него што иницијатива буде стављена на дневни ред.

Једна од посљедњих пресуда Суда БиХ, у којој је изречена казна од годину, јесте она првостепена из фебруара ове године. Ријеч је о предмету у којем је Неџад Тињка осуђен на 13 година затвора, Јуре Кордић на три, а Дражан Ловрић на једну годину затвора за ратни злочин против цивилног становништва на подручју Мостара.

ОЕБС

Готово идентичне препоруке за надлежне у БиХ има и Мисија ОЕБС-а. И они су недавно позвали законодавне власти да размотре могућност измјена и допуна кривичних закона, како би се или направили изузеци од одредаба о замјени казне затвора новчаном у предметима кршења међународног права или смањила максимална затворска која се може замијенити новчаном на мање од годину. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана