Рат у Гази посвађао познатог бизнисмена и градоначелницу Сарајева

ГС
Foto: Принтскрин

САРАЈЕВО – Бењамина Карић, градоначелница Сарајева тужила је Амира Грос Кабирија, предсједника Абрахам групе и извршног директора мостарског Алуминија, те једног од највећих инвеститора у БиХ.

Карићева се прије неколико дана огласила на друштвеним мрежама, те навела да је поднијела кривичну пријаву против Кабирија Федералној управи полиције.

"Наиме, већ неколико мјесеци жртва сам константног и скоро свакодневног узнемиравања од стране поменуте особе. Са позиције градоначелнице урадила сам све што је у мојој моћи у борби против сваке врсте насиља, посебно над женама, али постала сам жртва истог. Мета овог човјека постала сам оног тренутка када нисам дозволила да се за потребе обиљежавања Дана државе Израел прекрије плоча на Вијећници те на још неколико захтјева које сам сматрала провокативним, иако сам све остало била спремна уступити. Напади су, постали бруталнији у тренутку када сам јавно осудила убијање недужних цивила у Палестини, али и убијање недужних цивила у Израелу. Од тога дана Амир Гросс Кабири што јавно, што тајно-у инбоx мојих друштвених мрежа шаље фотографије убијене дјеце, оптужује ме да подржавам Хамас, осуђује моју осуду убијања недужних у Гази. Својим објавама мотивише и позива своје присталице да раде исто што и он. Видеа и фотографије бруталних убистава и злостављања дијели и шаље мени лично уз поруке које сам схватила као пријетњу по сигурност не само мене лично, већ и моје породице, поручујући ми у њима да ће ми 'хисторија судити врло брзо', те да ми се моји ставови 'неће опростити' итд", истакла је Карић, додавши да се због свега тога осјећала угрожено, уплашено, највише за њено трогодишње дијете.

Грос Кабири је на то реаговао и огласио се на друштвеној мрежи "X" написавши да градоначелница Сарајева наводно користи политички утицај како би га, како каже, ушуткала.

"Кориштење државних институција за ушуткавање легитимне критике је одлика диктатуре, а БиХ је демократија. У покушају да ме спријечи у изношењу мишљења, Бењамина Карић користи своју политичку позицију да ме затвори. Неће успјети", написао је Кабири.

Он је накнадно написао да је Карићева оправдала злочине Хамаса и одлучила се огласити релативизацијом убистава.

"Лицемјерно је осудити само напад Хамаса на Израел, а не осудити све што је учињено Палестини прије и послије свега. Мука ми је од таквих изјава. Да додам, Бењамина Карић тијеком просвједа у Сарајеву распиривала је антисемитизам који је користила за кратковидне политичке пробитке. Чак је пустила и сузу како би драматизирала свој наступ. А био је површан", навео је Грос Кабири.

На ово је реаговао и Нермин Никшић, премијер Федерације БиХ, који је позвао надлежне органе да без одгађања истраже пријетње и константне притиске којима је Карићева била изложена од Грос Кабирија.

"Недопустиво је да било који појединац, а нарочито страни држављанин, пријети и вријеђа једног дужносника Босне и Херцеговине због политичких ставова. Таквим појединцима се мора ставити до знања да нису изнад државе и владавине права, неовисно о њиховом личном богатству. Бахато понашање према градоначелници главног града и излагање својеврсном психичком злостављању је недопустиво и представља увреду свим грађанима главног града и Босне и Херцеговине", истакао је Никшић.

Рамо Исак, федерални министар унутрашњих послова осудио је пријетње које је Карићевој упутио Грос Кабири.

"Полицијски службеници Федералне управе полиције активно раде на овом предмету. Увјерен сам како ће полицијски службеници ФУП-а професионално, одговорно и у брзом временском раздобљу подузети радње из своје надлежности, а све како би се спријечило недопустиво злостављање и увреде којим је изложена градоначелница главног града БиХ", рекао је Исак.

Рефик Лендо, потпредсједник ФБиХ, казао је да најоштрије осуђује пријетње и притиске израелског бизнисмена Амира Грос Кабирија према Карићевој.

"Потпуно је неприхватљиво угрожавање сигурности, пријетње, притисци и узнемиравање било којег грађанина Босне и Херцеговине, а нарочито уколико је такав однос усмјерен према жени и особи која обнаша дужност градоначелнице главног града наше државе", нагласио је Лендо.

И Јеврејска општина Сарајево је пружила подршку Карићевој, преносе Независне.

"Након што сам синоћ објавила непријатности којима сам изложена у посљедње вријеме, јутрос сам прве на вратима мог кабинета дочекала представнике Јеврејске опћине Сарајево и Ла Беневоленције који су дошли да ми дају своју подршку. Управо та подршка ми је јасан показатељ да сам без разлога мета и да ми се покушава приписати све оно што не личи на мене ни на град на чијем сам челу. Пуно ми значе ријечи људи чије је дјеловање немјерљиво важно и потребно нашој заједници. Зато драги моји, Јеврејска Општина Сарајево и Ла Беневоленција, од срца хвала", написала је Карићева на друштвеним мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана