Рат може изазвати само Америка

Вељко Зељковић
Рат може изазвати само Америка

БАЊАЛУКА - Евентуални сукоби на просторима западног Балкана могу се десити само ако их поново осмисле и директно под стакну прије свега САД, односно амерички војни и политички стратези, а зарад неких својих геополитичких циљева у овом дијелу свијета.

Каже ово за "Глас Српске" декан Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин коментаришући процјене које су почетком ове седмице објављене на званичној интернет страници

Канцеларије директора националне обавјештајне службе САД, а у којима се, између осталог, наводи и упозорава да би се током ове године западни Балкан могао суочитиса наводно повећаним ризи-

ком локализованог међуетничког насиља, при томе у тај контекст и под лупу стављајући БиХ.

Према ријечима Жупљанина, ради се о извјештају који вјероватно на најбољи могући начин илуструје која су то подручја интересантна

САД, односно гдје то још нису успјели спровести своју потпуну контролу - политичку и економску хегемонију.

Сматра да је политички, али и људски некоректно да се они који се залажу за мир и стабилност, поштовање устава и закона, проглашавају пријетњама по мир и стабилност на Балкану, а они који отворено раде на рушењу дејтонске БиХ - миротворцима.

- Обавјештајне процјене САД, а показало се то много пута до сада кроз историју, откривале су и глобалне планове Пентагона и Бијеле куће, односно на којим мјестима су спремни у одређеном тренутку изазвати кризу или рат зарад неких својих геополитичких циљева. И то је једна од стратегија и тактика америчких званичника. Заборавили су да помену да је највећи генератор и креатор

криза, у ствари, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи који то ради заједно са Кристијаном Шмитом. Стога и овај поменути извјештај нема никакве везе са реалношћу, а поготово јер се они који се залажу за мир и стабилност, поштовање устава и закона, проглашавају пријетњама по мир и стабилност на Балкану, а они који се рушилачки понашају, етикетирају као миротворци - атегоричан је Жупљанин.

Пуна уста демократије

Додаје и да политичким лидерима са ових простора, изузев Аљбина Куртија и дијела бошњачке елите, ни на крај памети није да буду

евентуални узрочник неких нових сукоба, или не дај боже ратова. То што се неко, како каже, политички и демократски бори за очување своје уставне позиције, као што то чини Република Српска, не би требало да представља проблем, поготово не оним којима су пуна уста приче о слободама, правима и демократији.

- Ако се неком то из неког разлога не допада, то је његов проблем, а никако угрожавање безбједности. Нажалост, свједоци смо да инострани колонизатори зарад својих интереса свјесно креирају кризе унутар других земаља. Забрињавајуће је што поједине политичке елите са ових простора, оне са простора ФБиХ, пристају на једну такву опасну америчку игру. Српска не смије упасти у ту замку, а показала је и да неће. Треба само наставити са досадашњом легитимном борбом за њен опстанак, поштовање међународних споразума и Устава БиХ, што очигледно не кима из Вашингтона смета - додао је Жупљанин.

Слично мишљење дијели и војно-политички аналитичар и директор Евроазијског безбједносног форума Митар Ковач, наводећи како га нимало није изненадио овај извјештај.

- Обавештајни подаци који се прикупљају и анализе које се накнадно праве, никада се по правилу не износе у јавност.Они су тајни и под ознаком строго поверљиво. Оно што понекад наводно процури или буде званично објављено, САД само служи као алиби за неко будуће деловање и ширење своје хегемоније, али и као врста притиска. Очигледно су постали свесни да је Српска чврст орах, те сада од ње и њеног руководства праве баук, који би наводно могао довести до сукоба на просторима БиХ.

То наравно да није тачно. Откад је борба за уставом загарантована права – сецесија? Све се, у ствари, своди на то да и БиХ буде увучена под НАТО кишобран, а чему се Српска противи, а да би се то и постигло, треба од БиХ направити унитарну БиХ. Како им то не полази за руком, онда је најлакше Српску оптужити за покушаје сецесије - каже Ковач.

Додаје и да 90 одсто глобалних сукоба носи потпис америчке администрације, те да би и бошњачко руководство требало да постане свјесно те чињенице, односно у какву би је нову геополитичку игру евентуално могла увести актуелна америчка власт, уколико буде одлучила да заигра на ту карту.

- У овом тренутку сматрам да је тако нешто ипак нереално, те да САД нису спремне на нову авантуру, бар док траје рат у Украјини или појасу Газе.

Ово није ништа друго до један нови покушај да се притисне руководство Српске да се повинује њиховим стратешким циљевима - каже Ковач.

Коментаришући поменути извјештај, у којем је означен као реметилачки фактор, предсједник Милорад Додик је истакао да је Америка на овај начин још једном потврдила чврсту одлучност да растури европски пут БиХ како би задржала "лажљивог Кристијана Шмита и господарилаовим простором", поручујући да Република Српска не планира никакву сецесију и да неће дозволити да било ко угрози мир и стабилност.

Према његовим ријечима, аутори овог документа су у неколико реченица успјели да напишу толико лажи и саспу сав свој отров како би створили простор за даље интервенције и блокирање и Републике Српске и Федерације.

Поручио је како је ипак забрињавајуће да Американци с таквом сигурношћу говоре о могућим сукобима у БиХ, те додао да човјек не може да се не запита шта би се то могло десити ако испуне своје пријетње и да ли причају о санкцијама или о неким но вим војним интервенцијама.

Посљедњи дани

Сматра и да сва ова прича показује чиме ће се све служити најнеспособнија америчка администрација у њеној историји у својим посљедњим данима док је на власти. Срећом, додао је, све је више оних који схватају да таква политика одлази у прошлост, као и да нико више и не говори да постоји и најмања шанса да Џо Бајден остане предсједник, све занима шта ће урадити Трамп када поново дође на предсједничко мјесто. Република Српска чека, поручио је Додик.

Реаговао је и предсједник Владе Радован Вишковић наводећи да се у БиХ вјештачки прави прича о нарушеној безбједности, те додајући да, ако неко наруши мир, то ће бити искључиво дјеловањем странаца.

Канцеларија директора националне обавјештајне службе САД (ОДНИ) објавила је извјештај у кјем се говори о потенцијалним пријетњама у свијету, али и глобалним из азовима с којима би се ова држава могла суочити. Поред Кине, Русије, Индије и појаса Газе, добар дио овог извјештаја је посвећен и земљама у којима би, наводно, могло доћи до сукоба. У први план је, поред Хаитија, Венецуеле, Етиопије, Судана, те подручја Сахел, стављен и западни Балкан. У "појашњењу" се наводи како предсједник Српске Милорад

Додик "предузима провокативне кораке да неутралише међународни надзор у БиХ како би обезбиједио сецесију Републике Српске".

Како се даље наводи, такви поступци могли би да подстакну бошњачке лидере да ојачају капацитете за заштиту својих интереса, а што би онда могло да доведе до насилних сукоба.

На крају се упозорава да би све то могло подстаћи "спољне актере да искористе ове етничке разлике да би повећали или заштитили свој регионални утицај и осујетили ширу интеграцију Балкана у ЕУ или евроатлантске институције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана