Растрошност Института за нестала лица БиХ пробија све границе

Маријана Миљић Бјеловук
Растрошност Института за нестала лица БиХ пробија све границе

САРАЈЕВО - На паркингу Института за нестала лица БиХ има више специјализованих возила од дозвољених, а приликом службених путовања запослени у тој институцији за једне те исте релације на путним налозима уписују различите километраже. Такође, надлежни унапређују раднике на своју руку, али и набављају робу мимо оне која је дефинисана уговором.

То су само неке од примједаба ревизора на пословање Института за нестала лица БиХ у прошлој години, а за који представници удружења у Српској која су проистеклих из протеклог рата наводе да није оправдао своје постојање те да је требало да буде одавно угашен.

Канцеларија за ревизију институција БиХ је приликом контроле пословних књига Института за нестале подсјетила и на дугогодишњу агонију када је ријеч о нерасписивању конкурса за избор чланова Управног и Надзорног одбора те институције.

- Мандат Надзорног одбора истекао је крајем 2010. године и Институт је у више наврата извјештавао суосниваче да је неопходно приступити процедури именовања новог сазива Надзорног одбора. Министарство за људска права и избјеглице је тек у августу 2023. године објавило јавни конкурс за избор чланова Надзорног одбора заједно с избором Управног одбора. Та процедура је у току - навели су ревизори.

Такође наводе и да Институт за нестала лица још није окончао активности које су започете у ранијем периоду на доношењу новог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста.

Расходи Института лани су износили 3,15 милиона марака, а највећи износ, односно више од половине, отишао је на бруто плате и то 1,55 милиона КМ, док је на накнаде трошкова запослених искеширано 270.604 КМ.

Ревизори су навели и да је Институту одобрено коришћење 20 специјализованих возила, али да они већ дуже користе већи број специјализованих возила од одобреног.

Утврдили су и пропусте код коришћења службених возила па је тако на тестираним узорцима путних налога установљено да се у појединим налозима не уписују сви подаци као што су релације путовања, детаљна километража за сваки дан.

- Такође на појединим налозима нема ни потписа лица која су користила возила. У неким случајевима су приказане различите километраже за исте релације - стоји у извјештају.

Троје запослених у Институту за нестала лица лани је интерно премјештено, односно унапријеђено, без спровођења процедуре јавног конкурса, на основу одлуке Колегијума директора, чиме је прекршен важећи прописе о интерном премјештању и распоређивању запосленика у институцијама БиХ.

Ревизори су утврдили и да је Институт ангажовао лице које је након пензионисања наставило да обавља рачуноводствене послове путем уговора о дјелу на систематизованом радном мјесту.

- Укупна нето накнада за обављање тих послова износила је 6.400 КМ за четири мјесеца (1.600 КМ мјесечно). За ове послове нису поднесени мјесечни извјештаји о раду које је требало одобрити овлашћено лице као потврду да су послови квалитетно извршени и да су стечени услови за исплату накнаде - стоји у извјештају.

Имали су примједбе и на јавне набавке Института те је утврђено да ова институција не води одговарајуће евиденције о реализацији оквирних споразума и уговора, што за посљедицу има слабости у планирању и динамици спровођења јавних набавки.

- Извршили смо увид у аналитичке картице добављача за поједину робу и услуге те је констатовано да су поједини уговори вриједносно прекорачени (сервисирање возила, канцеларијски материјал, гориво). Такође набављају робу која није обухваћена потписаним уговором, а постоји и одступање набављене количина робе у односу на уговорену - стоји у извјештају.

Представници удружења проистеклих из протеклог рата у Српској сматрају да би за тражење несталих Срба и припадника других народа у Одбрамбено-отаџбинском рату најбоље било основати ентитетске институте за тражење несталих, јер садашњи на нивоу БиХ не служи сврси. Такође и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић затражио је да Институт за тражење несталих лица БиХ убрза активности на проналаску и идентификацији посмртних остатака Срба те да се престане бавити дневном политиком.

- Откако је тражење и идентификација прешла на ниво БиХ то је све обустављено и сведено на минималну мјеру из простог разлога јер друга два народа у БиХ то намјерно развлаче и одуговлаче и не раде ништа када је ријеч о том питању да би себе представили као једине жртве у прошлом рату и намјерно смањили српске жртве - рекао је раније Егић.

Република Српска, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, трага за више од 1.600 несталих лица, од којих је 1.011 цивила, међу којима су њих 312 жене и дјеца.

Нијеми на препоруке

Предмет ревизора биле су и препоруке дате Институту за нестале.

- Утврдили смо да је Институт за нестале у 2023. години од укупно осам претходно датих препорука реализовао двије, четири препоруке нису реализоване, док је спровођење двије препоруке било у току - навели су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана