Расте водостај ријека, проглашена редовна одбрана од поплава у Семберији

Срна, РТРС
Расте водостај ријека, проглашена редовна одбрана од поплава у Семберији

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- На територији Републике Српске се, према најновијим резултатима доступних прогностичких модела за регионални савски слив, очекује наставак високог водостаја на свим главним водотоковима - Саве, Уне, Сане и Врбаса, саопштено је данас из Републичке управе цивилне заштите.

Водостаји Саве биљеже раст усљед падавина из ранијег периода на већини мјерних станица, и ова ријека на територији Републике Српске тренутно је у благом порасту и достигнути су нивои почетка обавјештавања, наводи се у ванредном извјештају Републичке управе цивилне заштите, Подручно одјељење Бањалука.

Према резултатима модела, у недјељу, 22. јануара, очекује се знатан раст водостаја на подручју Јасеновца, након чега би требало да се ниво воде смањи.

Наведено је да су и водостаји ријека Уне и Сане су у порасту.

На ријеци Сани се не очекује достизање висине почетка обавјештавања на територији Републике Српске, иако су водостаји на дионици у ФБиХ премашили висину обавјештења.

На ријеци Уни је достигнута висина почетка обавјештавања на подручју Новог Града, а пад водостаја очекује се сутра у послијеподневним часовима.

У наредна два дана очекује се постепено смањење водостаја у низводним дијеловима слива ријеке Уне.

Водостај на ријеци Врбас је, такође, у благом порасту, а додатно повећање могуће је низводно од хидролошке станице Бочац због повећаног протока на Хидроелектрани “Бочац” и повећаног дотока из ријеке Врбање.

Хидролошка станица Врбања достигла је ниво обавјештења, али се не очекује значајно даље повећање водостаја.

На ријеци Пливи постигнути су нивои обавјештења, али се не очекује значајно повећање водостаја.

Ријека Босна је у порасту, посебно у горњим и средњим дијеловима тока.

На територији ФБиХ ријека Криваја и средњи ток Босне достигли су нивое ванредних мјера.

Очекује се да ће врх поплавног таласа код Добоја и низводно од Добоја почети да се повлачи сутра ујутро.

Према тренутном излазу из прогностичких модела, водостај ријеке Босне на овој дионици данас би у вечерњим часовима могао достићи врхунац воденог таласа.

Из Републичке управе цивилне заштите поручују да ће наставити да прате резултате прогностичких модела и обавјештавају јавност о евентуалним промјенама стања на терену.

Редовна одбрана од поплава проглашена је данас за поплавно подручје Семберије, за сектор један, саопштено је из Цивилне заштите Републике Српске.

Рјешење о проглашењу редовне одбране од поплава донио је Сектор за одржавање водопривредних објеката поплавних подручја Семберије, Посавине и Ивањског поља, одјељења за поплавно подручје Семберије и Посавине.

Ово рјешење донесено јер је водостај на водомјерној станици Радаљ за сектор један јутрос износио 452 центиметара са тенденцијом даљег раста, док је одређени почетак редовне одбране на водостају од 450 центиметара, саопштено је из Цивилне заштите Републике Српске.

Републичка управа цивилне заштите, према плану одбране од поплава који је усвојила Влада Републике Српске, наредила је локалним заједницама да прочисте ризичне канале, бујичне потоке, те ангажују људство и постојећу или додатну механизацију из приватног сектора због најављених обилних падавина, а тиме и ризика од поплава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана