Рамо Исак постао неподношљив терет Влади ФБиХ

ГС
Рамо Исак постао неподношљив терет Влади ФБиХ

Сарајевски медији увелико спекулишу да се у задњих неколико дана у строгој тајности договара реконструкција Владе Федерације БиХ.

Иако премијер ФБиХ, Нермин Никшић, смирује јавност да је брод којим управља апсолутно стабилан и добро навођен, демантују га информације из извора у његовом тиму.

Двојица министара су, наводно, постали неподношљиви терет Влади ФБиХ. То су Рамо Исак, министар унутрашњих послова и Недиљко Римац, министар здравља ФБиХ.

Из редова Тројке и ХДЗ сада се тврди како је Исак трагикомична политичка фигура и именовање такве особе с насилничком прошлошћу је само по себи било застрашујуће. Његови иступи у јавности су у континуитету изазивали огорчење па и срамоту не само јавности, него и његових колега на политичкој сцени.

Исак свакодневно срља изјавама и подиже буру у јавности иступима како је спреман ухапсити предсједника Републике Српске, Милорада Додика, и то на територији Републике Српске. Свака друга ријеч у јавним наступима је била везана за рат, али и изјавом да је спреман погинути за БиХ јер се тако постаје “шехид”.

Питање је ко и колико вјерује министру који радије посјећује теретане и вози се у службеном хеликоптеру са синовима.

– Шокантно је да министар унутарњих послова ФБиХ, који је задужен за очување владавине права, слави повратак на посао високих службеника Управе полиције ФБиХ који су ухапшени, оптужени и под истрагом за тешка кривична дјела. Полицијски службеници имају право на свој дан на суду како би се одбранили од било каквих оптужби, али оптужбе против њих нису нешто за славље. Нико није изнад закона – упозорили су Исака и америчке Амбасаде у БиХ.

Питање је и како се уопште догодило да Никшић изабере Исака за министра, знајући за детаље из Исакове прошлости.

С друге стране ХДЗ би могао задовољно трљати руке јер у пакету с министром Исаком би требао ићи и Недиљко Римац, министар здравља у Никшићевој влади. Његов неопростиви кримен, за Човића и Никшића је др. Исмет Гавранкапетановић, сарајевски ортопед предодређен од Елмедина Конаковића НиП за функцију директора Клиничкога центра у Сарајеву.

Њему Римац упорно одбија дати писану сагласност, јер не испуњава процедуралне услове. Натезање траје мјесецима и владајућој гарнитури је прекипјела Римчева тврдоглавост па су наводно одлучили и њега смијенити.

Дакле, из Владе ФБиХ би требали ‘летјети’ Исак и Римац, а из федералне владајуће већине ХДЗ. Ако се обистине ове спекулације у нову већину ускаче НЕС са своја четири представника.

Челник ХДЗ БиХ, Драган Човић, пристао је одиграти игру против “деведесетке” јер ће добити Министарство здравља. У неким круговима се чак спомиње и размјена око именовања Марина Вукоје у Уставни суд БиХ, дакле у пакету с устоличењем Исмета Гавранкапетановића на чело сарајевскога КУЦС, пише Слободна Босна.

Но, још увијек је у игри и сива еминенција СДП, Дамир Хаџић, директор херцеговачке компаније АГРАМ који жели да вршилац дужности директора КЦУС Ален Пилав добије пуни мандат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана