Раковић: Веома важна Додикова порука да Српска има свој пут

Срна
Раковић: Веома важна Додикова порука да Српска има свој пут

БЕОГРАД - Историчар Александар Раковић истакао је да је веома важно то што је предсједник Републике Српске Милорад Додик одмах по ступању на дужност ставио до знања да Српска има свој пут уколико неко покуша да задире и наруши њен суверенитет.

Раковић сматра да ће Додика управо због оваквог његовог изричитог става да се у суверенитет Српске не смије дирати, много више уважавати и они који га не воле.

"То је забрањено и надам се да је овај западни међународни фактор схватио његову поруку", рекао је Раковић Срни.

Он је нагласио да је веома важно упутити јасне поруке и међународној заједници.

"Међународна заједница која је нама наклоњена и која нам није наклоњена много више уважава људе који су спремни и имају свој став, а јако мало уважава оне које може једнократно да искористи", рекао је Раковић.

Он је истакао да је веома важно то што је Додик ступио на функцију коју је добио чистом и беспрекорном побједом на изборима и што је Српска дочекала срећан крај "епопеје" коју су јој други приредили.

"Када је реч о његовим порукама, честитам му лично на томе! Потпуно подржавам то што је рекао да се не задире у имовинско-правне односе у Републици Српској, да нико не покушава да отме имовину Републике Српске и сасвим подржавам његов изричит став да ће се Република Српска раздружити из БиХ уколико неко покуша да наметне та решења", рекао је Раковић.

Он сматра да мјесто Републике Српске треба да буде у заједничкој држави са Србијом.

"Уосталом и председник Додик често спомиње то да ће 21. век бити век уједињења и у том смислу бих га подржао и у овом кораку када је реч о самосталности, а после тога и у уједињењу Српске са Србијом", рекао је Раковић.

У осврту на завршницу Додиковог обраћања након свечаног полагања заклетве и поруку: "Живјела Република Српска, Србија и Русија", Раковић је истакао да Додик има демократско право да исказује свој став, свој политички став клицањем Републици Српској, Србији и Русији.

"Нико не може да доведе у питање те његове ријечи осим оног који је злонамеран. Он је само исказао оно што му стоји на срцу и свако друго тумачење било би покушај, неуспели да се председнику Додику наметне да мисли онако како други желе да мисли", навео је Раковић.

Он је нагласио да то није пролазило у прошлости, нити ће у будућности.

Раковић је додао да је познато да је Додик у јако добрим односима са предсједником Русије Владимиром Путином, да воли Русију и да ту нема ништа спорно.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас након преузимања дужности да је вољом народа трећи пут предсједник Српске и поручио да ће са још више одговорности и посвећености радити на њеном очувању. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана