Раковић: Срби су увијек у историји бирали да остану своји, без обзира на посљедице

Срна
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - Српски народ се кроз историју, умјесто да прихвати ултиматуме, опредјељивао за херојску судбину, а то чини и данас слиједећи чврсто своје националне интересе и одбацујући притиске и уцјене којим је изложен у Србији, Републици Српској и свуда гдје живи, рекао је Срни историчар Александар Раковић.

Он је подсјетио да Србија у 20. вијеку није прихватила ултиматум Аустроугарске, ни онај из Рамбујеа што је довело до страдања српског народа, али да је то судбина која би га вјероватно задесила и да је погнуо главу јер му је намијењена од оних који су ултиматуме испоручивали.

Раковић је рекао да данас нема класичних ултиматума већ да постоје много суптилнији начин да би се, такође, нанијела штета српском народу.

“Овде се ради о насиљу, о намери да се успоставе решења која су неповољна за српски народ. Упркос томе Србија и Република Српска сада играју једину могућу партију, а то је да се не одричу својих савезника и пријатеља на Истоку, док такође гледају да изађу у сусрет оном што је разумно од захтева са Запада”, рекао је он.

Према његовим ријечима, јасно је да прихватање неразумних захтјева какво је одрицање пријатељства и савезништва са Русијом, Кином, одрицања од Косова и Метохије, Републике Српске, одрицања од Срба у Црној Гори неће бити.

“То је све неразумно и такви захтеви су злосутни, неразумни и ми их нећемо прихватити”, рекао је Раковић.

Он је нагласио да су се и Србија и Република Српска опредијелиле за једини могући пут, а то је да знају шта су им национални интереси.

“То је савезништво и пријатељство са Кином, партнерство са Западом где је то могуће, али неприхватање неразумних захтјева, јер ако би ми изашли у сусрет неразумном захтеву Запада за раскидање веза са Русијом, то би значило да би и подршке Кине вероватно била доведена у питање. Ово је могућа партија коју Србија и Република Српска сада играју”, рекао је он.

Он је рекао да је за српски народ у цјелини важно да Декларација Свесрпског сабора ступи на снагу много јасније него сада.

“То не сме остати неимплементирано. Мора се имплементирати Закон о заштити ћирилице, повратак надлежности Републици Српској. Не ваљају половична решења”, рекао је он.

Аустроугарска је 23. јула 1914. упутила ултиматум Србији, окрививши је за атентат у којем је 28. јуна те године у Сарајеву убијен престолонасљедник Франц Фердинанд. Услови ултиматума били су понижавајући и унапријед се рачунало да их Србија као суверена држава неће прихватити, а Аустроугарска је захтијевала одговор у року од 48 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана