Рајилић: Ослобађање Бејтића - увреда и понижење за српске жртве рата

Срна
Рајилић: Ослобађање Бејтића - увреда и понижење за српске жртве рата

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да је одлука Апелационог вијећа Врховног суда Федерације БиХ /ФБиХ/ којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима само још једна потврда да правосуђе БиХ и ФБиХ не ради у интересу правде и правичности, већ на штету Срба и српских жртава рата.

Рајилићева је сматра да је ова одлука увреда и понижење за српске жртве рата.

“Јесу ли Срби на Казанима сами себе поубијали? Зар је 30 година требало да се неко ухапси и када се то десило да се одмах ослободи. Зашто су га хапсили ако он тај злочин није починио и ко је злочин починио?”, упитала је Рајилићева.

Она је закључила да ова пресуда показује да је правосуђе у ФБиХ и БиХ накарадно, те да је БиХ несрећна земља највише за српски народ и српске жртве рата.

Апелационо вијеће Врховног суда Федерације БиХ потврдило је пресуду Кантоналног суда у Сарајеву којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима.

У оптужници се наводи да је Бејтић, као припадник Десете брдске бригаде Армије БиХ, 1993. године учествовао у премлаћивању Ергина Николића и Душка Јовановића, након чега их је са групом војника и Мушаном Топаловићем Цацом одвезао на локалитет Богушевца, гдје су у земуници наставили злостављање, а потом их убили.

Оптужен је био и да је, између осталог, 25. децембра 1992. убио Зорана Вучуревића на Казанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана