Радуловић за „Глас“: Рафинерија зна да ли је ово еколошка катастрофа

Милијана Латиновић Радошевић
Радуловић за „Глас“: Рафинерија зна да ли је ово еколошка катастрофа

МОДРИЧА - Није први пут да гори гудронска јама, али никада до сада није био овакав пожар. Да ли је ријеч о еколошкој катастрофи треба питати људе из струке и власнике, односно Рафинерију уља Модрича, они знају шта се налази у јами и да ли је и колико опасно по живот и здравље становништва, рекао је „Гласу” начелник Модриче Јовица Радуловић.

Он је истакао да је локална заједница више пута апеловала да власници и ресорно министарство ријеше питање гудронске јаме која је Модричи терет више од 40 година.

-Унутар гудронске јаме налазе се нус продукти Рафинерије уља Модрича, све што остаје од производње моторних уља. Све то се таложило деценијама у јами. Пожар је локализован али и даље тиња. Тренутно нису угрожене куће ни људи и молим грађане да не паниче да свему приступамо хладне главе - рекао је Радуловић, додавши да је свега на стотињак метара ваздушне линије од Гудронске јаме избјегличко насеље.

Први човјек Модриче је казао да је синоћ страшан дим био у насељу, те да се осјети и данас, јер испарава један вид сумпорне киселине.

-Стручњаци с правом кажу да у случају паљевине тих материја може доћи до еколошке катастрофе – каже Радуловић.

Напомиње да је данас одржан и састанак Штаба за ванредне ситуације Модриче, те да Ватрогасне јединице Рафинерије уља модрича, Рафинерије нафте Брод, те специјализоване јединице дежурају над јамом због вјетра који погоршава ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана