Радовић не долази на сједнице НСРС, Миличевића игнорише

ГС
Радовић не долази на сједнице НСРС, Миличевића игнорише

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске, Милан Радовић, ове године није се појавио нити на једној сједници републичког парламента.

Иако је прихватио мандат, Радовић је након проглашења прошлогодишњих изборних резултата нестао са политичке сцене. И поред тога што га је бивши лидер највеће опозиционе странке у Српској, Мирко Шаровић, именовао за другог човјека партије, актуелни лидер, Милан Миличевић, за Моју Херцеговину каже да са њим нема никакав контакт и поред чињенице да је и даље, бар формално, дио СДС-овог посланичког клуба у републичком парламенту.

- Разочаравајуће и дегутантно је то што Радовић не долази на сједнице Народне скупштине Републике Српске. Немам никакав контакт са њим. Покушао сам у неколико наврата остварити контакт с њим, али нисам успио. То нису успјели ни други. Уколико неко не долази на сједнице из мјесеца у мјесец, било би морално да барем врати мандат. То се до сада никада није догодило - истакао је Миличевић.

Миличевић додаје да ни Изборни закон БиХ, ни Пословник о раду Народне скупштине Републике Српске не прописују никакве санкције за изабране функционере који не долазе на посао. Предсједник СДС-а подсјећа да је посланике бирао народ и да они морају да раде за народ.

„Посланик може да се за четири године не појави ни на једној сједници и да због тога не сноси никакву одговорност. Не само да не сноси одговорност, него за те четири године уредно прима паушал. То није нормално. Ако запослени радник не дође на посао три дана без оправдања, покреће се дисциплински поступак и радник губи радни статус. Невјероватно је да посланик нема одговорност за посао за који је добио гласове. То треба законски мијењати“, рекао је Миличевић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да се ниједан посланик који не долази на сједнице не може санкционисати. Он додаје да би таква одредба могла да се нађе у Пословнику о раду НСРС када тај документ буде на дневном реду.

“Није на мени да објашњавам поступке било којег посланика, па тако ни поступке Милана Радовића. Он ће морати да објасни то својим бирачима. Недолазак на сједнице уједно може бити и политички став, али то заиста није моје да коментаришем”, казао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана