Радован Вишковић, за „Глас Српске“: Сви министри могу више и боље да раде

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Д. Поздеровић

Потребно је да покушамо сачувати здравље колико је год то могуће, иако је то тешко јер живимо у стресном времену. Некада чак и сами себи намећемо неке ствари које на крају видимо да се не исплате.

Такође, треба да се више разумијемо, разговарамо и договарамо. Једино на тај начин наћи ћемо најбоља рјешења за све, рекао је у интервјуу “Гласу” премијер Републике Српске Радован Вишковић, који се осврнуо и на рад актуелне Владе у првој години мандата, али и изазове са којима се Република суочавала у 2023. години те притиске који су стизали са стране.

- Сви проблеми могу се ријешити за столом. Нас су ломили за санкције, Републику Српску. Шта значе наше санкције Русији? То може коштати само нас, а не њих. Можемо имати само штету - поручио је Вишковић који наводи да се, иако је већ пуних пет година на челу Владе Српске, није уморио од посла премијера.

ГЛАС: Од формирања актуелне Владе РС прошла је година. Да ли сте задовољни радом свих министара?

ВИШКОВИЋ: Увијек може више и боље. То се генерално односи на све. Било који посао који радите у животу увијек може више и боље. Некада имате и нека ограничења која не зависе од вас. Односно, имате неке оквире у којима морате да се крећете, а да уопште на то не можете утицати, нити вас ко пита. Вјероватно, да сам знао некада тамо крајем 2018. године да ће се на почетку 2020. појавити пандемија вируса корона и сва та прича везана за “ковид 19”, не би ми ни пало на памет да се прихватим те позиције и да радим овај посао. Појавило се нешто што је закачило цијели свијет, нешто непознато и за шта апсолутно нисте имали никаква искуства. Морали смо да трагамо за одговорима, рјешењима, да се сналазимо у датој позицији, а да апсолутно не можете позвати у помоћ нека искуства, па да на основу тога нешто радимо. Сада је ситуација другачија, управо због тог искуства и проласка кроз тако стресан период који је много јаче економије од наше бацио на кољена.

ГЛАС: Како оцјењујете рад Владе?

ВИШКОВИЋ: Често кажем да “ако желите да не направите ниједну грешку, онда немојте ништа радити”. Само тада нећемо направити нити једну могућу грешку. Када било шта у животу радите, онда ћете и у најбољој намјери направити грешку. То је људски и нормално. Није узалуд изрека: На грешкама се учи. Ту су да нас упозоре. Влада је један динамичан механизам, оперативно тијело, које треба да рјешава све животне проблеме у датом моменту. Влада нам дође као једна породица, домаћинство. Док радим овај посао, трудићу се максимално да урадим све што у датом моменту могу. Да ли ће се то свидјети свима, неће?! С друге стране, велики је успјех ако се свиди већини. Ми морамо у датом моменту да тражимо рјешење за дату ситуацију. Нема једнообразног рјешења за све. Можда чак и превише апелујем на дијалог, на партнерски однос. У трипартитном односу снага држава, радник, односно грађани и послодавци морају тражити рјешења, која треба да задовоље све стране, а не само једну.

ГЛАС: Ово Вам је други мандат на челу Владе. Јесте ли се уморили?

ВИШКОВИЋ: Не, апсолутно не. Ово је моје радно мјесто. Овдје нисам дошао зато што сам желио нити по било каквом конкурсу, него на приједлог људи који воде Републику Српску. Док имам подршку тих људи, ја ћу радити овај посао. Можда бих ја у неком тренутку волио да радим неки други посао, али немам право да “ако је фино ту сам, ако је мало теже, па не бих ја више био ту”. Нисам од тих људи.

ГЛАС: Који су кључни проблеми са којима се сусретала Република Српска у години на измаку?

ВИШКОВИЋ: Дешавања у свијету, прије свега сукоб у Украјини окренуо је све наше приоритете наглавачке. Нико не може занемарити чињеницу да је тај сукоб изазвао енормно повећање цијене енергената. Двоцифрену инфлацију. Нисмо могли утицати и нико нас не пита за то. Да могу утицати на било који сукоб, они би били завршени. Сви ти сукоби остављају посљедице. Нас су ломили за санкције, Републику Српску, односно БиХ да се придружимо санкцијама против Русије. Захваљујући политици коју води РС о питању тих санкција, Русија је рекла да је БиХ пријатељска земља иако знамо да други ентитет нимало није тако настројен. Свако у свијету гледа свој интерес. У свјетским и међународним оквирима емоције и љубав нису популарне, него само интерес. Ако други гледају свој интерес, па зашто Српска и ФБиХ, односно сама БиХ не би гледали свој интерес. За један загрљај лажни и тапшање по рамену нећемо плаћати туђе “игроказе” и задовољство. Нисам присталица тога. Може да се љути ко год хоће. Нисмо ми никакви русофили, нити заљубљеници у једне, друге или треће, него и ми као мали гледамо свој интерес. Довољно смо кроз историју научили то: видјећемо, лако ћемо, де ви урадите то, добићете ви ово и оно. Нисмо ми добили ништа, већ је сљедећи услов био само гори од оног претходног.

ГЛАС: Да ли би и сукоб у појасу Газе могао оставити неке посљедице по Републику Српску?

ВИШКОВИЋ: Оно што ме плаши у овом тренутку са позиције на којој се налазим је управо тај сукоб на Блиском истоку, у Гази. Ми још до данашњег дана нисмо почели осјећати посљедице тог сукоба. Али ако се он настави и буде као овај руско-украјински, гдје су се у почетку прогнозе кретале да ће трајати пар дана, затим мјесец, а ево већ су прошле двије године и нема назнака да ће бити окончан. Страхујем за читав регион, односно да нам у једном тренутку не дође на наплату тај сукоб. Дакле, иако је он далеко, негдје тамо, у глобалном и економском смислу то може бити нешто што је испред врата.

ГЛАС: Њемачка је суспендовала пројекте које спроводи у Српској у вриједности од око 100 милиона евра. Најавили сте да Мађарска жели да преузме на себе те инвестиције. Да ли је то урађено?

ВИШКОВИЋ: Мађарска влада преузеће пројекте од којих је одустала Њемачка, односно вјетропарк “Хргуд”, ревитализацију ХЕТ-а, те колектор или пречистач отпадних вода у Градишци. Предали смо сву документацију мађарском партнеру и они ће ријешити која од њихових компанија ће преузети те пројекте. У првој половини фебруара имаћемо један економски форум, гдје ће у Бањалуку доћи привредници из Мађарске и наши домаћи. Тада ће са наше стране бити присутни и представници ова три пројекта од којих је Њемачка одустала и тада ће доћи и мађарски партнери који ће конкретизовати реализацију ових инвестиција. Сигурно ћемо до тада искористити ово вријеме које имамо да још неке пројекте усагласимо.

ГЛАС: Да ли очекујете да поједине земље Европе обуставе још неке пројекте које финансирају у Републици Српској?

ВИШКОВИЋ: Тешко. Ми смо научили да се носимо са тим који нам уводе санкције и који имају више издефинисан став према Републици Српској. Знамо и ми ко су нам пријатељи, односно ко су већи, а ко мањи. И Република Српска се у протеклих година, а то се односи и на наредни период, опредијелила за оне земље или оне пријатеље који нас неће условљавати, тако да ће бити све мање бојазни у том правцу. Кина и неки други потенцијални инвеститори на овим подручјима немају било какве услове или уцјењивачке ставове. Ми разговарамо чисто на економској бази, односно чињеницама шта они могу помоћи, а шта ми можемо испунити. О томе се преговара, а не, знате, “ви би требало да донесете нови закон о електричној енергији и гасу на нивоу БиХ, а онда ћемо ми”. Ми имамо у Републици Српској Закон о електричној енергији и гасу па, према томе, немојте нас уцјењивати, јер “на крају штапа је шаргарепа, али увијек има негдје и прут иза леђа”.

ГЛАС: Каква нас година очекује?

ВИШКОВИЋ: Вјерујем, ни боља ни тежа него ова коју испраћамо. Треба да сачувамо здравље колико је год могуће. Треба заједно да тражимо рјешења за проблеме којима смо изложени. Увијек ћемо наћи најбоља рјешења ако се уважавамо, ако једни друге поштујемо и чујемо. Не треба да се играмо глувих телефона. Грађани Српске су примијетили да у овом мом мандату често нисам реаговао на неке прозивке и критике, на неке ствари иако су моји сарадници долазили и говорили: “Предсједниче, требало би реаговати”. Нисам хтио. И нећу то радити. Хоћу само онда када се износе гнусне лажи, односно када се у мом присуству изговарају лажи. То ћу увијек урадити без обзира на ком мјесту се нашао.

Порука

ГЛАС: Која је Ваша порука грађанима Српске?

ВИШКОВИЋ: Свима желим сретне празнике, пуно здравља понајприје, затим среће и разумијевања у новој години. У толерантном и цивилизованом дијалогу наћи ћемо најбоља рјешења. Јасно је да једино на тај начин можемо направити добро свим људима који живе на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана