Радован Вишковић, премијер Српске, за „Глас Српске“: Санкције за нерад нико неће избјећи

 Ведрана Кулага Симић
Foto: Д. Поздеровић

Добро здравље и породичну срећу желим свима у Републици Српској и БиХ, а ми ћемо се борити са изазовима који нас чекају. Настављамо са добрим политикама из прошлог мандата, Влада је одлучна да уведе ред у многе области, а нека сви знају да санкције због нерада неће моћи да избјегну.

Поручио је то за “Глас Српске” премијер Републике Српске Радован Вишковић подсјећајући да су први дани мандата овог сазива Владе остали у знаку помоћи онима којима је најпотребнија. Већи дио новог сазива извршне власти у Српској су нова лица, али има и министара из старог сазива, а премијер истиче да ће, након подјеле пакета за 4.000 социјално угрожених те дистрибуисаних око 500 тона брашна путем Црвеног крста у све локалне заједнице, првог радног дана у јануару бити исплаћене пензије и једнократна помоћ од 100 марака за демобилисане и незапослене борце, без обзира на године животе, којима је мјесечни борачки додатак једино примање.

- На овај начин желимо да им, а има их око 17.000, колико-толико помогнемо пред празнике и долазеће дане - рекао је Вишковић.

Дугорочнији планови Владе су сажети у експозеу који је представио посланицима прије него што је и изгласан за премијера и у овом мандату, а реагујући на критике да је велики дио тих задатака, као кључне, представио и четири године раније, одговара да је то реалан слијед догађаја.

- Само сам наставио праксу да нешто што смо добро радили, треба да наставимо. Питам да ли је неко очекивао да се пишу неке флоскуле које ће се некоме учинити као добре или примамљиве за ухо, а да у суштини послије нема ни реализације ни ефеката тога. Постоје људи који по дифолту треба да критикују, разумијем, али они критикују без иједног аргумента. Ја поштујем људе који критикују са аргументима. Јавно сам, на крају расправа у Скупштини, пружио руку Милану Радовићу из СДС-а за кога цијеним да зна шта је читао, о чему прича и шта је предлагао. Таква би требало да буде Народна скупштина и посланици, а не гласноговорници сулудих идеја, али имају на то право. Не очекујем да ме хвале, ти мени, војводо, ја теби, сердаре. Прихватам критике, али са указивањем на рјешење. Ми који живимо овдје, без обзира на националну припадност, смо шампиони да знамо како нешто треба урадити док вам неко не онемогући да то радите, а када му то буде омогућено, закује. Волимо да завиримо у туђе двориште, да се више бавимо туђим послом и животом, а када погледате каријере таквих и оно што су направили у животу, заиста нема шта да се види - рекао је Вишковић.

ГЛАС: Почетак рада овог сазива Владе остаће у знаку оставки двојице министара и прије него што су сјели у фотеље. Шта кажете на то?

ВИШКОВИЋ: Ја то не доживљавам тако, већ као велики помак, напредак, и велику одговорност људи који доносе одлуке. Не желим да коментаришем судбине или дешавања, јер се ради о саобраћајкама. То се не може поредити са тешким криминалом. Сви учествујемо у саобраћају и свакоме се може, не дај боже, десити таква судбина. За та дјела, с друге стране, постоји у закону одредница да се након неког времена бришу из евиденција, тако да их можете провјеравати по свим службеним евиденцијама и никада то не бисте ни открили, јер су данас чисти, пред грађанима, пред законом и институцијама. Помињањем тога су повријеђене поново све те породице, а према ономе што сам сазнао, мајка настрадалог је у суду тражила да тај починилац не буде кажњен. Ко смо онда ми да послије десет или више година тражимо неку одговорност. Међутим, треба поменути овдје моралну одговорност, која до сада на овим просторима није постојала. Овим смо показали да тражимо и то и зато су затражене оставке, које су поднесене и прихваћене.

ГЛАС: Именовани су вршиоци дужности министара у тим ресорима. Када ће бити изабрани нови?

ВИШКОВИЋ: Том одлуком ти ресори неће трпјети ништа у односу на друга гдје постоје министри. За неку од првих редовних сједница Народне скупштине ћемо кандидовати два нова имена за упражњена мјеста. Хоћу да живим у увјерењу да смо овим чином увели и одредницу моралне и оне политичке одговорности која и те­ како живи у развијеним земљама.

ГЛАС: Затражили сте и од руководилаца јавних предузећа и других да доставе имена запослених који примају плату, а не долазе на посао. Због чега је то сада затражено, да ли је исто могло да буде и прије, рецимо, четири године?

ВИШКОВИЋ: Могло је и раније, али не бисмо могли да реализујемо то. Сада нам наруку иде сплет околности.

ГЛАС: Којих?

ВИШКОВИЋ: То не може појединац да уради ако нема пуну подршку свих учесника у ланцу. Кад сте на овој позицији, морате другачије да размишљате. Нема истрчавања са идејама, а на крају ништа не буде од тога. Имам апсолутну подршку и вјетар у леђа од највеће партије, не у Српској него и у БиХ, предсједника те партије и предсједника Републике, што ми је довољно да кренем у то и тражим ту врсту одговорности. Друго, ова Влада је у Народној скупштини добила и двотрећинску већину, што се није десило до сада. И то нам омогућава да ово радимо, а окидач је била јавна изјава генералног директора “Електропривреде РС” Луке Петровића, послије разговора са синдикатом у РиТЕ “Гацко”, да има оних који ту примају плату, а налазе се далеко негдје. Знам да већ има отказа за оне који се нису појављивали на послу, али мени ти људи нису толико занимљиви. Мени су занимљиви руководиоци. Сваки који буде покушао да изигра ову наредбу, сносиће санкције без обзира на то из које је партије.

ГЛАС: Вјерујете ли да ће бити таквих?

ВИШКОВИЋ: Вјерујем, али неће им то проћи, макар и сазнали за пола године, истог момента их чека исто рјешење као и 3. јануара.

ГЛАС: Фокусирани сте, кажете, на увођење моралне и финансијске дисциплине и реално је очекивати да то да вјетар у леђа другим циљевима. Повећаване су плате у јавној управи, расле пензије и давања, смањене пореске обавезе послодавцима како би у реалном сектору биле повећане плате. Колико Влада, с друге стране, може да прати колико се то поштује у реалном сектору? Да ли су сви олакшице преточили у повећање плата?

ВИШКОВИЋ: Не сви, али јесу они који ствари посматрају дугорочно, који имају породичне бизнисе, те знају да им бизниси зависе од радника. Не можете направити добар производ или профит ако имате неквалитетне раднике и ако их не платите. Ти послодавци, захваљујући и помоћи Владе, настоје да своје људе учине што задовољнијим, али има и оних који покушавају да што више направе за себе, а што мање да подијеле другима. С друге стране, морам рећи да ми све оне обавезе које смо преузели прије избора настављамо и завршавамо, показујући и на тај начин одговорност. Са пословном заједницом смо прерасподијелили, јер су “одрекли се” грубе ријечи, за протекле четири године више од милијарду КМ, односно оставили им за набавку нове опреме, запошљавање, повећавање плата и све оно што треба да раде. Данас имамо више од 290.000 запослених и то је највише од када постоји Српска. Плате су порасле, према статистици, за 39,8 одсто. Расле су пензије и друга примања, обим инвестиција достигао четири милијарде. Можете да ме волите или не, критикујете, али чињенице се морају прихватити. Донедавно је била и мисаона именица да просјечна плата буде већа него у другом ентитету, а сада је то тако. За помоћ појединцима, од младих, дјеце погинулих бораца, пензионера и других, из буџета смо подијелили 130 милиона, а онда нас оптужују, мене или моју партију, што нисмо укинули акцизе на гориво. Мањи приход у буџет је од акциза од овог издвојеног, а отишло је најугроженијима.

ГЛАС: Дио јавности је те једнократне помоћи схватио као дио предизборне кампање с циљем добијања гласова.

ВИШКОВИЋ: То није тако. Причало се да ће родитељи са четворо и више дјеце добити 750 КМ само у септембру и да је то због избора. Добили су и за октобар и новембар, добиће и за децембар, а од 1. јануара то више није социјално давање, већ примање на које ће бити уплаћени порези и доприноси. И, ко је слагао? Ми који смо то најавили или они који су замајавали јавност тада да је то због избора. Избори су прошли, а 17.000 бораца ће поново добити по 100 КМ. Помажемо и помагаћемо кад год будемо могли, а критичари који су задужени само да критикују уопште ме не занимају у животу. Желим им сву срећу, али џабе тупе зубе, троше папир и оловку. Знају људи ко сам ја и како сам радио.

ГЛАС: Скупштина је усвојила закон о подршци незапосленом родитељу са четворо и више дјеце, кажете да је то пут ка националној пензији?

ВИШКОВИЋ: То и јесте национална пензија. Замислите млади брачни пар, данас, добије четворо и више дјеце и оствари право по том закону. Када узмете биолошки сат, а у закону пише да се то право остварује док најмлађе дијете не напуни 18 година, то значи да та ће мајка то право остваривати 20 и више година. По закону о пензијско-инвалидском осигурању, доња граница за одлазак у пензију је 15 година стажа. Осим тога, Влада одлучује колики ће тај износ бити у наредном периоду. Сад је 750 марака, не може бити мање, а живи били и видјели, ко дочека, може да буде и 1.000 евра, па и више. И треба да буде.

Судбина минималца

ГЛАС: Да ли ће бити повећана минимална плата? Има ли договора између послодаваца и синдиката или ће и овај пут Влада утврдити тај износ?

ВИШКОВИЋ: Мислим да се многе обавезе некоректно пребацују на Владу. То је превасходно била обавеза Уније удружења послодаваца и синдиката да сједну и договоре се. Они то упорно избјегавају неколико година и чекају да Влада то уради. Влада ће то урадити, али морам да их питам, зашто они не би уложили више напора, зашто бјеже од свог дијела посла, а када то уради Влада, критиковаће, једни што износ није већи, а други што је толики колики је. По закону, то је њихова обавеза. Немојте ићи да славите Нову годину на неким дестинацијама. Сједите, причајте пет сати или пет дана и договорите се. Сада ја то тражим од њих.

ГЛАС: Хоће ли бити повећан минималац?

ВИШКОВИЋ: Хоће. Направићемо то, али доста је више да се кријете иза некога и да неко други ради ваш посао. Хоћу да се зна права истина. Ово није обавеза Владе, али радимо то јер они не могу да се договоре.

ГЛАС: Колико ће износити минималац?

ВИШКОВИЋ: Сазнаће се. Колико знам, нико не исплаћује плату за наредну годину 1. јануара, већ 1. фебруара. Има времена, нека се не брину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана