Радош Бајић: Имали смо позив и за званични програм ССФ-а, знало се о чему филм говори

ГС
Радош Бајић: Имали смо позив и за званични програм ССФ-а, знало се о чему филм говори

БЕОГРАД - – Нама је Сарајево филм фестивал (СФФ) почетком маја упутио писмо са позивом да учествујемо у званичном програму с филмом “Хероји Халијарда”, на којем смо се ми љубазно захвалили јер наш филм није био готов. То је филм на коме радимо пет, шест година, то није зец који је искочио из жбуна.

Рекао је то режисер Радош Бајић за „Данас“ поводом халабуке која се у Сарајхеву подигла због приказивања трејлера овог остварења на 29. СФФ-у у склопу програма Cinelink drama Showcase Телекома Србија.

Напомиње да је већ много пута говорио о чему је филм „Хероји Халијарда“.

– Филм је досад видело свега 15 људи, а премијера је тек 10. октобра у Београду. Како је могуће нападати и етикетирати нешто што заправо још нико није видео? Реч је остварењу које говори о једном од највећих подвига у ери ратовања на овим просторима. То је филм о највећој операцији спасавања савезничких пилота у Другом светском рату иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства. Тај подвиг је извео српски народ који је био организован од Југословенске војске у отаџбини, дакле, регуларне војске, коју су тада САД и савезници подржавали – истиче Бајић.

„Контраст студио”: Филм „Хероји Халијарда“

приказао чињенице, халабука се дигла због политике

Он скреће пажњу да о томе постоје и стотине писаних текстова у медијима и да сваке године српска влада и Америчка амбасада веома свечано обиљежавају овај догађај.

– Филм Хероји Халијарда нити учествује на Фестивалу, нити је приказан у званичном програму, нити у било ком пратећем, приказан је само трејлер од два и по минута на промоцији Телекома који је са Цонтраст студиом продуцент филма. Питам се шта би се десило да је збиља приказан цео филм од два сата? Да ли би поново букнуо рат у БиХ због усијаних глава и грубе политичке манипулације која има за циљ да компромитује једно озбиљно филмско дело, какав је Халијард и да по правилу српском народу оспорава право на сопствену историју – каже Бајић.

Он истиче како ни на који начин не жели да угрози добру репутацију СФФ-а те да је од „комарца направљен магарац“.

Бура због „Халијарда“ на СФФ-у:

Спасавање Американаца

за Сарајево „четничкa пропаганда“

Напомиње да је у БиХ почела његова глумачка каријера, да је везан за ову земљу и град.

– Сарајево волим, БиХ такође, звала се она Република Српска или Федерација. Тамо је пре 50 година са филмовима “Атентат у Сарајеву”, Врхови Зеленгоре”, “Партизанска ескадрила” – почела моја глумачка каријера. Нажалост, у Сарајеву нисам био скоро три деценије, и после овакве патолошке острашћености – питам се, да ли ће ми се икада остварити жеља да се поклоним на гробу великом Хајрудину Крвавцу – закључио је Бајић.

 

Жбанић: Презентације на СФФ-у су као вијести,

није уредник крив што постоје четници

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана