Радници у раљама кампање

Маријана Миљић Бјеловук
Радници у раљама кампање

БАЊАЛУКА - Предизборна атмосфера која дрма Српску није идеална за доношење великих одлука као што је повећање минималца јер је социјалним партнерима сада најнижа плата само оружје у бици пред утврђивање положаја за преговоре у вези с буџетом за наредну годину.

Оцјена је то економиста поводом преговора социјалних партнера о повећању најниже плате у Српској, који су почели половином јула, а требало би да буду настављени у петак.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је да предизборно вријеме никако није идеално за доношење великих одлука и измјене кључних аката и регулативе која има утицај на веома много људи.

- Треба разумјети и једну и другу страну посебно оне послодавце код којих веома много људи прима најнижу плату. Синдикат је изнио аргументе везане за погоршање стандарда радника, док су послодавци увјерљивим подацима везаним за упоредне показатеље о најнижим платама у Српској и региону ставили до знања да не треба ићи у даљу корекцију тих примања - рекао је “Гласу Српске” Грабовац.

Он је нагласио да је из аргумената послодаваца видљиво да земље са много већим БДП-ом као што су Србија и Бугарска имају нижу минималну плату од Српске.

- Доношењем таквих одлука у неравноправан положај били би стављени домаћи послодавци са онима из земаља окружења и из ФБиХ. Углавном у предузећима која се баве лон пословима из области текстила и обућарске индустрије, али и грађевинарства ради највећи број радника са најнижом платом. То су нискоакомулативне гране и у тим предузећима су ниске плате, док је са друге стране велика конкуренција у окружењу - рекао је Грабовац.

Подвукао је да никако не би било добро у условима отвореног тржишта ставити у неповољнији положај домаће послодавце.

- Пожељно би било сачекати даљи развој ситуације јер су на основу два повећања најниже плате за пола године послодавци, али и Влада, показали да брину о положају радника - закључио је Грабовац.

Са његовим ставом у суштини је сагласан и економиста Горан Радивојац који наводи да је кампања на прагу и свака тема је оптерећена изборима.

- Већ два пута ове године дошло је до раста најниже плате и то је оправдано због стопе инфлације. Међутим, сада имамо феномен гдје свако од учесника претпоставља неку будућу инфлацију, јер ни једна ни друга страна не може заузети објективан став па да каже биће реално повећање од пет, десет или пак 20 одсто - казао је “Гласу Српске” Радивојац.

Наводи да социјални партнери сада више одмјеравају преговарачке позиције за преговоре који се тичу буџета за 2023. године.

- И једна и друга страна је у врло чудној позицији јер је тешко одмјерити каква ће бити кретања идуће године. Не постоји нико ко је сада у стању тачно да одмјери стање економије, цијене и инфлација. Сада се више утврђује позиција за неке будуће преговоре него што је екстерна жеља да до повећања најниже плате дође или не дође - рекао је Радивојац и подвукао да ни једна ни друга страна нема инструменте да одмјери шта хоће и шта може.

Влада Српске је од почетка ове године повећала најнижу плату са 540 на 590 марака, а средином маја посегла је за новим увећањем минималца на 650 марака. 

Отказана сједница

Ванредна сједница Економско-социјалног савјета РС на којој су социјални партнери требали наставити разговоре о повећању најниже плате у Српској отказана је у петак због немогућности обезбјеђења кворума за рад и одлучивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана