Радмановић: Власт у Српској подржало 60 одсто грађана, нема разлога за понављање избора

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић оцијенио је да опозициона мањина у Републици Српској у сарадњи са Централном изборном комисијом (ЦИК) БиХ малтретира већину која је са 60 одсто гласова подржала садашњу власт у Српској, те да је став СНСД-а да нема разлога за понављање избора.

Радмановић је истакао да је то антидемократски процес.

“То нема смисла. Ми смо у изборном процесу достигли један демократски ниво, који је сада срушила ЦИК и они који су њихови спонзори”, рекао је Радмановић за телевизију “Н1”.

Он је навео да је задовољан резултатима које је СНСД остварио на општим изборима у БиХ, као и својим успјехом.

Радмановић је истакао да је ЦИК БиХ био дужан да прво прогласи резултате избора, па да се тек након тога расправља о евентуалним преварама на изборима.

“Није тачно да се ми бунимо против поновног бројања. Ми само тражимо да се поштује закон који каже да се прво прогласе резултати, па да се онда подносе жалбе и одлучује о поновном бројању”, појаснио је Радмановић и додао да је проблем што мањина у Републици Српској малтретира већину.

Радмановић је нагласио да су разлике уочене на до сада поново пребројаним гласачким листићима у оквиру статистичке грешке, те да то није довољно за оцјену о лошем процесу.

“То зна и опозиција која подноси кривичне пријаве”, рекао је Радмановић.

Он је подсјетио да је кандидат СДС-а за српског члана Предсједништва БиХ Мирко Шаровић у изборној ноћи признао пораз од СНСД-овог кандидатата Жељке Цвијановић, а да сада поручује да треба поновити изборе.

“Траже да се понове избори и за парламент Српске, гдје смо добили више гласова него сва опозиција заједно”, рекао је Радмановић и поручио да треба сачекати да ЦИК прогласи резултате, па тек онда да се опредјељује по питању приговора на евентуалне нерегуларности у изборном процесу.

Он је овом приликом истакао да разговори о формирању власти на нивоу БиХ не постоје, због тога што, како је навео, ЦИК 15 дана пролонгира објављивање изборних резултата.

“Већ је било договора да се крене у разговоре и они су требали да направе значајан искорак већ ове седмице, међутим када немате резултате тешко је о томе говорити”, рекао је Радмановић и нагласио да је власт на нивоу БиХ тешко саставити без СНСД-а.

Ова странка ће, према његовим ријечима, о власти на нивоу БиХ разговарати са странкама које формирају власт у Федерације БиХ (ФБиХ), јер ће то, како каже, бити најбоље и најстабилније за БиХ.

“Имамо наравно симпатије према једнима или другима, није увијек то исто, али се опређељујемо да разговарамо са онима који ће бити у стању да формирају власт на нивоу ФБиХ”, рекао је Радмановић.

Говорећи о потенцијалној расподјели ресора у Савјету министара, Радмановић је рекао да је једна од жеља СНСД-а Министарство иностраних послова, али и да се тешко може говорити о било чему прије објављивања званичних резултата избора.

Он је навео и да ће према тренутном договору унутар СНСД-а, Радован Вишковић остати на мјесту премијера Републике Српске.

Радмановић је појаснио да је Дејтонски мировни споразум обезбиједио самосталност Републике Српске, али да она није остварена због ранијих високих представника у БиХ и сада самозваног високог представника.

“Ми у СНСД-у говоримо о дејтонској самосталности Републике Српске. О томе ћемо стално говорити и нећемо престати”, поручио је Радмановић.

Радмановић је рекао да нема информације да предсједник Србије Александар Вучић има везе са постизборним активностима опозиције у Републици Српској, те да је сарадња Србије и Републике Српске најбоља могућа.

Заслуге за моћ партије припадају Додику

Предсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик заслужан је што је та политичка партија данас најмоћнија у цијелој БиХ, оцијенио је Радмановић.

Радмановић је за Н1 рекао и да СНСД у овој фази развоја не мисли да “живи без Додика”.

“Овако моћна и организована политичка партија са великим бројем чластва, може све да преживи и настави рад, али сада није та фаза”, рекао је Радмановић.

Одговарајући на питање да ли се у СНСД-у разговара о новом лидеру странке, Радмановић је истакао да то није тачно и да је то само још једна флоскула.

“Тога имате доста на политичкој сцени и нарочито се окреће према Републици Српској и према СНСД-у који стално побјеђује у Српској”, рекао је Радмановић.

Он је нагласио да није логично мијењати тим који побјеђује, а посебно “капитена” тог тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана