Радмановић: Пресуда из Стразбура неуставна, непримјењива и може изазвати веће проблеме

Срна
Радмановић: Пресуда из Стразбура неуставна, непримјењива и може изазвати веће проблеме

САРАЈЕВО- Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић истакао је да нова пресуда Европског суда за људска права не поштује уставне норме БиХ, непримјењива је у њој и само може изазвати веће проблеме од постојећих.

Радмановић је у изјави Срни оцијенио да такве пресуде "дају крила" неким људима у БиХ који хоће да буду против Устава БиХ, против равноправности народа и мисле да су изнад тога, указујући и да таквим пресудама БиХ има проблем.

"То се дешава врло често у задње вријеме, не знамо кад ће и како ће завршити. Ова пресуда, као и неке раније, осим што не поштују уставне норме БиХ, непримјењиве су у БиХ. Само могу изазвати веће проблеме него што их имамо", рекао је Радмановић.

Он је навео да се у посљедње вријеме дешава да Европски суд за људска права доноси пресуде које сви у БиХ коментаришу, свако из свог угла.

Радмановић је појаснио да Европски суд за људска права по неким својим нормама доноси одлуке или пресуде које нису у складу ни са стањем у БиХ, нити у складу са Уставом БиХ, са ентитетским и кантоналним уставима ентитета.

"Одлуке су потпуно ван норми живота у БиХ, који се заснива на равноправности народа ентитета. То се не може промијенити никаквом пресудом, него само изазива нове револте и проблеме", истакао је Радмановић.

Европски суд за људска права је, у данас објављеној пресуди, утврдио да је дошло до повреде члана један Протокола 12 /општа забрана дискриминације/ и Европске конвенције о људским правима због тога што Славен Ковачевић, савјетник хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића, "није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине и Предсједништву БиХ".

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана