Радмановић: Потребне крупне промјене изборног процеса

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је да су потребне крупне промјене изборног процеса у БиХ, што подразумијева и Централну изборну комисију БиХ јер је њен састав нелегалан.

Радмановић је рекао да је тренутним кадром у ЦИК-у направљен корак уназад и нагласио да је и Кристијан Шмит својим дјеловањем показао да БиХ није суверена.

"Овај који себе назива високим представником показао је да нисмо суверени, јер је урадио нешто што нигдје није могуће. Наметнуо је измјене Изборног закона на почетку изборног циклуса. И то јасно показује да се много мора мијењати", напоменуо је Радмановић.

Он је истакао да су и СНСД и ХДЗ указали на то да ће бити озбиљних проблема јер су у ЦИК бирани страначки људи.

"У Парламентарној скупштини сам прије избора рекао да је црна тачка на комплетан рад парламента такав начин избора ЦИК-а. Дакле, не ваља. Много тога се мора мијењати", нагласио је Радмановић.

Он сматра да измјене изборног процеса подразумијевају измјену кадрова ЦИК-а, увођење електронике, мијењање листа, јер отворене листе праве проблеме.

Радмановић је увјерен да је могуће постићи да у БиХ на функције не буду именовани искључиво страначки кадрови.

"То је тешко, али је могуће. Не мислим да ћемо у потпуности избјећи да у ЦИК-у сједе страначки људи, али концепт према којем ту морају да сједе нестарначки људи је већ озбиљан корак. Увијек је неко близак некоме, али неће бити страначки људи. Могуће је то урадити", рекао је Радмановић за данашње "Ослобођење".

Радмановић, који је и потпредсједник СНСД-а, коментаришући изборне резултете, рекао је да је опозиција у Републици Српској направила неколико проблема јер су, осим дизања галаме, могли да поступе у складу са примједбама које су имали.

"Увијек има проблема. Онај који изгуби увијек каже да је нешто сумњиво. Изборну крађу је први поменуо Младен Иванић (из ПДП-а) када је изгубио први пут изборе за српског члана Предсједништва БиХ. Тада је у питање довео број неважећих листића, а када је четири године касније побиједио није их нико помињао, а њихов број је био већи", подсјетио је Радмановић.

Он је рекао да углавном власт највише проблема има у главним градовима, те да је вјероватно то и разлог зашто СНСД трећи изборни циклус не добија подршку Бањалучана.

"У Бањалуци смо на власти били од 1997. године. Дуга власт доноси одређене проблеме. Резултат СНСД-а у Бањалуци је одличан, али то није случај код Додика. То је озбиљан задатак за млађе кадрове СНСД-а, који морају да нађу рјешење за овај проблем", навео је Радмановић.

Коментаришући то што је у коалицији око СНСД-а окупљен већи број странака, Радмановић каже да су широке коалиције свугдје проблем, а не само у СНСД-у, те да је неопходно повећати цензус бар на пет одсто.

"Ширина коалиције зависи од низа ствари и никада се не може процијенити да ли је добро да је она ту или не. Тада страдају програмска опредјељења странака", рекао је Радмановић.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Радмановић је навео да "то иде од топлог до хладног", те да доста зависи од Владе Федерације БиХ јер се из федералног Дома народа бира Дом народа парламента БиХ.

"Он није битан за гласање, али је битан за остваривање власти, зато може да потраје. Још нису израчунали колико ће ко имати делегата у Дому народа ФБиХ, јер на различите начине тумаче Шмитове наметнуте одлуке", рекао је Радмановић.

Одговарајући на питање да ли је изненађен због снажне подршке предсједника Хрватске Зорана Милановића Додику, Радмановић је рекао да не види велику подршку, те да је то само добар однос, који је постојао и раније.

"Када је Иво Јосиповић био предсједник Хрватске, односи су такође били добри, али тада није било оволике медијске прашине", навео је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана