Радмановић: Политичко Сарајево сматра да је и ваздух државни

Срна
Радмановић: Политичко Сарајево сматра да је и ваздух државни

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да од новог Савјета министара очекује више законских приједлога и да се питања о којима нема консензуса оставе по страни.

Радмановић је у интервјуу Срни рекао да очекује да се у први план не стављају разлике у ставовима него оно о чему се сви слажу.

Он је констатовао да од новог Савјета министара очекује много активнију улогу, не само због кандидатског статуса, него и због тога што треба "његовати нову атмосферу" која може дати резултате.

-Очекујемо из те нове атмосфере и нову енергију. Морам да подсјетим да су у (одлазећем) Савјету министара били они који су стално говорили како нешто неће и у таквој ситуацији није се могло очекивати више. Како очекивати више када замјеник предсједавајућег Савјета министара (Бисера Турковић) није дозвољавала да се уврсте одређене тачке (на дневни ред) - оцијенио је Радмановић.

Он је изразио наду да, без обзира на то што је у партнерству на нивоу БиХ више политичких партија, неће бити оних који ће, "зато што им се не свиђа како је неко почешљан", оспоравати да се у дневни ред уврсте важне тачке. Из експозеа предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто могло се видјети, каже он, да су основни правци рада европске интеграције - о чему су сви у БиХ сагласни.

Радмановић је рекао да је проблем у вези са питањем имовине у БиХ наметнула међународна заједница, али да је јасан став Републике Српске - не постоји имовина БиХ.

-Према мишљењу свих релевантних стручњака и научника из области уставног права Дејтонски мировни споразум је то ријешио и имовина је у ентитетима. Појавили су се други назови стручњаци и научници које је подгријавао дио међународне заједнице, који су рекли да је то „државна имовина“ и ми данас имамо проблем - констатовао је Радмановић.

Он је оцијенио да политичко Сарајево сматра да је све државна имовина, те да је и ваздух који се дише државни.

-Ми у Републици Српској заступамо уставно рјешење - да не постоји имовина БиХ јер то није ријешено Анексом четири Дејтонског мировног споразума, дакле Уставом. Тамо је јасно речено да све што није набројано да су надлежности БиХ је у надлежности ентитета. Међу надлежностима БиХ нема државне имовине - подсјетио је Радмановић.

Он је указао да питање имовине није једина ствар у којој је међународна заједница направила проблем јер је све што су радили високи представници силом - проблем у БиХ.

Спољна политика

Радмановић је рекао да у БиХ спољна политика мора бити у складу са Уставом, договором и уз поштовање равноправности.

-Уколико било ко настоји да доминира на било који начин - настаје проблем. Подсјећам да је Предсједништво БиХ у коме је био Младен Иванић усвојило документ о томе како ће се развијати спољна политика. Иванић је без консултација са било ким у Републици Српској прихватио неке формулације које су против ставова Српске и то је био пут којим се, на неки начин, даје право појединим круговима у Сарајеву да раде мимо консултација са Републиком Српском, што је погрешно - указао је Радмановић.

Он је истакао да Министарство спољних послова унутар себе мора поштовати правила као што се поштују у другим институцијама БиХ и не може само из једне политичке групације, једног национа именовати људе и спроводити по свом нахођењу спољну политику.

-Ту се мора показивати и огледати договор. Предсједништво БиХ је врло важно. Ако се Предсједништво договара, а показало се сада да макар један члан Предсједништва који неће да се договара ни око чега, онда имамо проблем. Биће потребно много стрпљења и рада да се превазиђе проблем који смо имали у претходне четири године када је ријеч о спољној политици - рекао је Радмановић.

Радмановић је констатовао да су због једностране политике појединаца и странака у БиХ односи са Србијом и Хрватском у доброј мјери нарушени, те да БиХ мора што више сарађивати са Србијом и са Хрватском.

Он је додао да су у претходним периодима ти односи некада боље функционисали са Србијом, некада са Хрватском, али да БиХ мора његовати добре односе са те двије државе јер са њима дијели границу од готово 2.000 километара и највећа спољнотрговинска размјена је са њима.

-Међународна заједница је и ту направила проблем. И Србија и Хрватска су потписнице Дејтонског споразума, а у ОХР-у су то занемарили. Чак ни у том самозваном Савјету за спровођење мира нису те двије земље, што је ван памети. То је био покушај да те двије земље немају никакав утицај. Ми имамо специјалне паралелне везе које смо користили да то буде боље и то не може зависити од појединаца. Не може бити важно ко је на челу Србије, Хрватске и БиХ да би то функционисало - поручио је Радмановић.

Он је рекао да су народи који живе у БиХ за то да та сарадња функционише, за шта постоји интерес и кроз спољнотрговинску, културну и спортску размјену.

Радмановић је рекао да наводи о такозваном малигном утицају Русије на БиХ представљају флоскулу без икаквог утемељења, те најавио да ће убудуће сарадње са Русијом бити више.

-Да се осврнемо на обавјештајно-политичку флоскулу око малигног руског утицаја. То је флоскула коју су измислиле неке параполитичке екипе јер озбиљни политичари никад не би смислили такву причу. Тврдим и то се може доказати да је најмање од свих страних утицаја овдје утицаја Руске Федерације. То је лако доказати. Овдје не може да се живи од амбасадора Квинте, специјалног представника ЕУ и осталих, а нико то не помиње. Када се оснује једна руска читаоница дигне се цијела галама свих медија, а енглеских, француских и свих осталих има да им се број не зна и нико то не спомиње - напоменуо је Радмановић.

Сматра да треба бити више утицаја Русије, али је то сада мало теже због рата у Украјини који Руси имају са својом сабраћом који говоре истим језиком.

Радмановић је рекао да ће убудуће те сарадње бити више, између осталог, због културолошког значаја Русије у свијету, а и Срби су као конститутивни народ у БиХ емотивно везани за Русе.

-Примјећујемо и по издвајању средстава са Запада да ће та фиктивна битка да се настави, а која се своди на то да прислушкују одређена лица, да забрањују улазак у БиХ одређеним лицима и да троше те међународне паре, а не види се уопште зашто. Нема озбиљних назнака ко су носиоци тог утицаја овдје. Мислим да бих ја требао да будем међу носиоцима тог утицаја овдје јер имам одликовање (руског предсједника) Владимира Путина - навео је Радмановић.

Он је закључио да је сва прича о такозваном малигном руском утицају погрешна и лоша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана