Радмановић: Осуда позива амбасада на побуну синдиката

СРНА
Радмановић: Осуда позива амбасада на побуну синдиката

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је за осуду недобронамјерно мијешање амбасада у унутрашња питања у БиХ, укључујући позив синдикатима на побуну.

Радмановић је рекао да су амбасадори САД у БиХ били најагилнији у протеклих 25 година и да су вршили различите притиске и раније.

Он је истакао да не само да амбасадор повлачи потезе који су ван свих дипломатских норми, него то чине и разне екипе из те амбасаде, чак и домаћи актери у тој амбасади.

"И раније смо указивали у њихово недобронамјерно мијешање у БиХ, но доћи до тога да се зову на побуну синдикати је ван сваке памети и свака осуда таквог поступка је блага", истакао је Радмановић.

СИНДИКАТИ И АМБАСАДА

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић негирао је да су синдикати добијали позиве на састанак у Амбасаду САД тврдећи да те информације за циљ имају дискредитовање синдиката, док је предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске Жељко Шукало рекао да је он добио позив да дође на састанак у Амбасаду САД, али да је то одбио.

Марић је у понедјељак, 11. септембера, најавио протесте у Бањалуци за 29. септембар јер Влада није испоштовала дио споразума из јуна 2022. године који се односио на повећање плата у другом кварталу ове године.

Седам дана раније је потписао са министром управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенком Јујић и предсједником Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранком Зеленовић Посебни колективни уговор за запослене у органима управе Републике Српске.

Марић је претходно на свом "Фејсбук" профилу похвалио и захвалио Влади Српске која је прихватила синдикални текст Посебног колективног уговора.

САДРЖАЈ СПОРАЗУМА ВЛАДЕ И СИНДИКАТА ИЗ ЈУНА 2022.

Ријеч је о споразуму који су 3. јуна 2022. године потписали представници шест министарстава и седам гранских синдиката, којим је предвиђено повећање плата запосленима у јавном сектору Српске 10 одсто почев од мајске плате, кроз повећање основице за обрачун плате.

Стране су се тада сагласиле да се запосленима у јавном сектору Српске којима је плата утврђена законима о платама, плата повећа за 100 КМ почев од августовске путем измјена коефицијената.

Трећом тачком споразума превиђено је додатно повећање плата од пет одсто од 2023. године запосленима који имају најнижи коефицијент, којима је нето плата испод просјечне нето плате запослених у Српској исплаћеној у 2022. години.

Четвртом тачком превиђено је да Влада у другом кварталу 2023. године "изврши анализу буџета, анализу плата запослених у јавном сектору Српске и анализу раста цијена, и у складу са резултатима те анализе, у договору са синдикатима, изврши усклађивање раста плата запослених у јавном скетору са растом прихода у буџету, растом инфлације и растом цијена".

У споразуму се наводи да су представници репрезентативних синдиката, због чињенице да не би дошло до угрожавања већег споразума са ММФ-ом, одустали од захтјева за враћање права и посебно исказивање топлог оброка и регреса за запослене у јавном сектору.

Споразумом је предвиђено формирање заједничке радне групе за праћење реализације споразума.

ИЗВЈЕШТАЈ РАДНЕ ГРУПЕ СА САСТАНАКА: ИЗ ВЛАДЕ ТВРДЕ ДА НЕМА УСЛОВА ЗА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА, А СИНДИКАТ ТРАЖИ ДОДАТНИХ 100 КМ НА ИМЕ ТОПЛОГ ОБРОКА

Радна група за праћење реализације споразума Владе Републике Српске и гранских синдиката састала се два пута и у извјештају навела да се сагласила да су прве три тачке споразума реализоване.

Чланови радне групе из Кабинета предсједника Владе, Министарстава финансија и представници министарстава потписника споразума сматрали су да анализа буџета Српске, односно анализа прихода и финансирања, показује да у том тренутку не постоје услови за повећање плата, те су предложили да ову анализу изврше поново у четвртом кварталу 2023. године када буде била пуно јаснија слика у вези са остварењем буџета за прва три квартала у овој години, пише у извјештају радне групе.

Чланови радне групе представници синдиката затражили су повећање примања свих запослених са додатних 100 КМ на име накнаде за топли оброк и 1/12 регреса, састанак са највишим званичницима Српске, те равноправан положај за запослене у образовању, науци и култури.

ВИДОВИЋ: ИСПОШТОВАНЕ СВЕ СТАВКЕ СПОРАЗУМА СА СИНДИКАТИМА

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да су испоштоване све ставке споразума који је пет гранских синдиката прошле године потписало са Владом Српске.

"У јуну смо повећали 10 одсто плату. Тада је тако и договорено. Од 1. јануара повећава се плата пет одсто за оне које имају плату нижу од просјечне републичке плате и то смо, такође испоштовали. Онда смо рекли да ћемо се након анализирања стања прихода и расхода у овој години договарати око евентуалног повећања или неповећања плата. Све зависи какав је приход", рекла је Видовићева новинарима.

Говорећи о топлом оброку, она је додала да је у споразуму са синдикатима наглашено да повећање плата изузима разговор о топлом оброку.

"То је синдикат прихватио и потписао. Можете наћи тај споразум и видјећете да се у њему нигдје не спомиње топли оброк, него је речено - не идемо на топли оброк, иде се 100 КМ линеарно у августу, у јуну 10 одсто повећање и пет одсто повећање у јануару", рекла је Видовићева.

Она је навела да је Министарство за ову годину планирало повећање прихода од осам одсто, додајући да планирани приходи у индиректним порезима нису остварени.

"Према томе ми немамо простора ове године за повећање плате администрацији", рекла је Видовићева.

Она је додала да су средства предвиђена за усклађивање плата радницима у просвјети од јануара 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана