Радмановић: Оптужбе Говедарице злонамјерне, Вехабовића изабрао парламент Савјета Европе

Срна
Радмановић: Оптужбе Говедарице злонамјерне, Вехабовића изабрао парламент Савјета Европе

САРАЈЕВО- Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је Срни да су лажне и злонамјерне тврдње да је он предложио Европском суду за људска права Фариса Вехабовића за судију на деветогодишњи мандат, а које је изнио шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица.

Радмановић је истакао да Вехабовића није изабрао он, већ Парламентарна скупштина Савјета Европе, те да је ријеч о тврдњама које су изнесене без икакве провјере.

"Прије 11 или 12 година на захтјев Европског суда за људска права, односно Парламентарне скупштине Савјета Европе, Предсједништво БиХ у којем сам тада био наложило је Министарству иностраних послова у Савјету министара да распише конкурс са јасно прописаним условима за пријаву кандидата за Европски суд за људска права из БиХ", појаснио је Радмановић, коментаришући оптужбе да је 2012. године као члан Предсједништва БиХ предложио Европском суду за људска права Вехабовића за судију на деветогодишњи мандат, што је тај суд и прихватио.

Он је навео да је након обављеног конкурса Министарство иностраних послова упознало Предсједништво БиХ, које је потом донијело одлуку, како то налажу правила, о три кандидата, те да се након тога посредством тог министарства шаље одлука Парламентарној скупштини Савјета Европе која бира једног судију из БиХ од три кандидата.

"Сјећам се да је, осим Вехабовића, кандидат био и Драгомир Вукоје и још један судија. Јасно је да Предсједништво БиХ није одредило судију Европског суда за људска права из БиХ, него Парламентарна скупштина Савјета Европе. Од три кандидата, Вукоја, Вехабовића и једне госпође која је одустала, они су изабрали судију прије 11 или 12 година", рекао је Радмановић.

Он је напоменуо да је Предсједништво БиХ поштовало одлуку о критеријумима за избор представника БиХ у међународним институцијама и нагласио да због тога није био један кандидат који је испуњавао услове.

"Људи који воле да причају непровјерене информације, а баве се политиком, сматрају да у јавности има пуни ефекат оно што лажно изнесу као вијест", поручио је Радмановић.

Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је да је Радмановић предложио Европском суду за људска права Вехабовића за судију на деветогодишњи мандат, што је суд и прихватио. Он тврди да је Вехабовић идејни творац апелације Славена Ковачевића, савјетника члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића пред Судом у Стразбуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана