Радмановић: Неозбиљно изборни закон разматрати по хитној процедури

Срна
Foto: Клиџ

САРАЈЕВО  - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да је Изборни закон јако важан за сваку земљу и да није могуће приједлог његових измјена и допуна разматрати по хитној процедури.

Радмановић је оцијенио да је предсједавајући Представничког дома Маринко Чавара погрешно протумачио Пословник овог дома заказујући данашњу хитну сједницу на чијем је дневном реду захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који је предложио Клуб посланика СДА.

-Подношење оваквог закона са сто и више чланова Изборног закона не значи да је потребан хитни поступак, чак мислим да је обрнуто. Изборни закон је толико важан за сваку земљу и за нас овдје и не може се рјешавати по хитном поступку и мислим да предсједавајући није требао заказати сједницу на овај начин - истакао је Радмановић.

Према његовим ријечима, потребно је да се уђе у озбиљну расправу о измјенама и допунама Изборног закона који ће, ако је икако могуће, бити консенсуз, и да постоји велика већина када се усваја тако нешто, а не овако на брзину.

Радмановић је рекао да је сигуран да и у СДА велики број људи има примједби на предложена рјешења.

-И нико озбиљан не може да се сагласи са хитним поступком изборног закона и са оволико чланова. Једино ако су предлагачи и они који ово подржавају мислили да је препадање од овог човјека који себе назива високим представником важно и да зато требамо имати хитни поступак. Ја мислим обрнуто, да је то разлог да озбиљно разговарамо о измјенама Изборног закона - нагласио је Радмановић.

У име Клуба посланика СНСД-а Радмановић је поручио да није могуће по хитној процедури разматрати овакав закон.

-Позивам вас да сви размислите још једном и да уђемо у нормалну причу, разговор свих релевантних фактора, позиције и опозиције у БиХ о измјенама Изборног закона, односно новом изборном закону у БиХ, а не на овај начин - рекао је Радмановић.

Предсједавајући Клуба СДА Шериф Шпаго је захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона образложио тиме да је ријеч о првом приоритету за процес приступања БиХ ЕУ.

Навео је да је први приоритет везан за Изборни закон и интегритет избора, подсјећајући да је највећи број закона из 14 приоритета доношен по хитном поступку.

-До марта треба да испунимо највећи дио наших приоритета, те сматрамо да је зато требало разматрати овај закон по хитном поступку - рекао је Шпаго, наводећи да је неопходно вријеме да се нове изборне технологије припреме и спроведе пилот пројект на локалним изборима.

Истакао је да Клуб СДА сматра да је битно спровести пилот пројекат током локалних избора како би за наредне опште изборе БиХ имала потпуно припремљен пројект за увођење нове технологије, као и да је неопходно доношење закона како би се у буџету могла препознати потреба увођења нових технологија.

Посланик "За правду и ред" Ненад Грковић питао је Радмановића колико времена је у парламенту и колико треба да се размисли о измјенама Изборног закона.

Грковић је рекао да одбредбе измјена закона које је предложио Клуб СДА нису напамет, него на основу експерата из ЕУ и Централне изборне комисије (ЦИК).

Посланик Српског клуба Милан Петковић указао је да уколико су заиста закон радили страни експерти и ЦИК, а не СДА стручњаци, онда је БиХ заиста у проблему.

-Ако нам међународни експерти доставе закона каква смо земља? Да ли је уопште потребан парламент уколико самозвани страни појединци или амбасаде доносе законе? - упитао је Петковић, изразивши наду да ће посланици из СДА демантовати да су добили овај приједлог у страним амбасадама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана