Радмановић: Недопустиво што о Закону о спољним пословима нема мишљења Предсједништва

ГС
Радмановић: Недопустиво што о Закону о спољним пословима нема мишљења Предсједништва
Foto: ГС | Радмановић: Недопустиво што о Закону о спољним пословима нема мишљења Предсједништва

САРАЈЕВО - Једна од битних примједби је што о приједлогу закона о спољним пословима нема мишљења Предсједништва БиХ као институције задужене за спољну политику, рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.

Радмановић је рекао да је доношење закона о спољним пословима врло сложена проблематика у свим земљама у свијету а поготово у сложеној земљи као што је БиХ.

"Није случајно да ми 20 година нисмо успјели да усвојимо овај закон и добро је што је то питање покренуто", оцијенио је Радмановић.

Он је додао да не може рећи да ли је добро што је овај закон покренуо и утврдио као приједлог Савјет министара за Парламентарну скупштину и да му се чини да су пребрзо то прочитали.

"У појединостима има пуно примједби на овај закон. За сада након Уставноправне комисије прошао је уставни основ јер нема разлога да се обори уставни основ с обзиром да он постоји, али тек након сједница клубова рећи ћемо конкретније примједбе и изнијети их на сутрашњој сједници", најавио је Радмановић.

Радмановић је истакао да није оптимиста да ће бити позитивно мишљење о том закону.

"Требало је питати Предсједништво БиХ шта мисли о оваквом Нацрту закона јер је Предсједништво највиши орган у БиХ који искључиво одлучује о спољној политици, а не питати њих шта мисле о закону изгледа ми благо речено чудно", оцијенио је Радмановић.

Он је указао да у овом моменту нема никаквог става Предсједништва БиХ о овом законском приједлогу и да би се могло десити да буде усвојен, што није добро.

"Има Предсједништва у самом закону, а треба бити и других органа који довољно нису заступљени, а Предсједништво би морало имати мишљење о овом закону, а нема га", констатовао је Радмановић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одржаће сутра сједницу на којој би требало да у првом читању буде размотрен Приједлог закона о спољним пословима БиХ чији је предлагач Савјет министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана