Радмановић: Конститутивна сједница Представничког дома 1. децембра

Срна
Радмановић: Конститутивна сједница Представничког дома 1. децембра

САРАЈЕВО - Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у садашњем сазиву сазвао је за 1. децембар конститутивну сједницу новог сазива, изјавио је Срни предсједавајући овог дома Небојша Радмановић, који ће, као најстарији посланик, предсједавати овој сједници.

Радмановић је навео да се све радње у вези са овом сједницом организују у складу са Пословником Представничког дома БиХ.

"Од новог сазива очекујем да конститутивна сједница буде један свечани чин као што је и у уставима земаља којима тежимо, дакле ЕУ, без икаквих непотребних ситуација које неки већ најављују својим изјавама. Из тих изјава се види да не разумију Пословник и како то треба да се дешава", рекао је Радмановић.

Он је напоменуо да од новог сазива очекује да током читавог мандата ради у складу са уставним овлаштењима Представничког дома и Пословником. "Очекујем да ће у овом мандату бити већи број закона потребних на путу према ЕУ и ономе што грађани очекују од нас", нагласио је Радмановић.

На питање Срне како коментарише прашину која се дигла због тога што сертификате за нови сазив Представничког дома дијели Секретаријат парламента, а не представници Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, Радмановић истиче да нема никакве потребе за било каквом прашином, ако се ради у складу са Пословником. "Али, један број људи који нису читали тај документ и нису били до сада посланици, држе предавање како нешто треба изгледати, а ништа се не питају ни у овој фази, а видјећемо хоће ли и убудуће, као и представници ЦИК-а", нагласио је Радмановић. Он сматра да конститутивна сједница треба да протекне достојанствено.

"Јасно је у овом моменту да има много примједби на рад ЦИК-а и њихово евентуално присуство могло би да изазове неке ситуације које не можемо да контролишемо. То треба избјећи", рекао је Радмановић. Радмановић је напоменуо да је ЦИК у свом допису навео да се што је могуће прије врате потписане пријаве, односно акт којим се прихватају мандати.

"Они практично немају шта да раде на тој конститутивној сједници.

Настојаћемо да сједница буде на нивоу потребном у складу са Пословником, а све остало су приче оних који не разумију или оних који унапријед желе да направе одређени проблем", каже Радмановић.

На конститутивној сједници Представничког дома БиХ, према предложеном дневном реду, новоизабрани посланици положиће заклетву, а потом бирати предсједавајућег овог дома, те првог и другог замјеника предсједавајућег, као и комисију за припрему избора новог сазива Савјета министара.

Према резултатима општих избора, СНСД освојио је шест мандата, СДС и ПДП по два, док по један имају За правду и ред - листа Небојше Вукановића, ДЕМОС, Уједињена Српска и СДА.

Из Федерације БиХ осам мандата за Представнички дом БиХ освојио је СДА, четири коалиција око ХДЗ БиХ, СДП БиХ пет, Жељко Комшић - за грађанску државу три, колико је освојио и Народ и правда.

По два мандата освојили су Наша странка и НЕС - за нове генерације, док је један мандат освојила Босанскохерцеговачка иницијатива - Касумовић Фуад. Конститутивна сједница Представничког дома заказана је за 12.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана