Радмановић: Дејтонски споразум - најбољи чувар БиХ

Срна
Радмановић: Дејтонски споразум - најбољи чувар БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић сматра да насртаји на Дејтонски споразум неће донијети никакво добро БиХ коју може спасити само унутрашњи договор.

“Дејтонски споразум најбоље чува БиХ и он је најбоље могуће рјешење за овај простор”, рекао је Радмановић у интервјуу Срни.

Он истиче да Дејтонски споразум не треба дирати и распакивати, указујући да је непознато шта би се могло десити уколико би се срушио.

У БиХ све више евроскептицизма

Радмановић је напоменуо да у БиХ постоји консензус о приступању ЕУ, али да земља и поред свих искорака није добила кандидатски статус, те да је данас дошло до пораста евроскептицизма и све мање људи би вољели да виде БиХ у ЕУ.

“ЕУ поставља кандидатима нове услове који се не могу испунити и потпуно је јасно да оваквим начином рада ниједна од пет земаља које чекају да уђу у ЕУ неће постати чланица Уније у догледно вријеме, а ми у БиХ смо последњи међу њима у испуњавању услова”, рекао је Радмановић.

Он каже да се не зна да ли ће БиХ икада постати чланица ЕУ и да су то разлози зашто су људи у БиХ све мање окренути према Унији.

“И даље мислим да требамо тежити томе, али реално нисмо ни близу ЕУ и политичке елите у БиХ морају налазити друга рјешења прије свега она која подразумијевају добросусједску сарадњу и одатле да се проналазе бенефити за људе на овом простору. То може бити жОтворени Балканж који је добра идеја”, истиче Радмановић.

Шмит се петља у подјелу народног новца

Коментаришући изјаве Кристијана Шмита да у БиХ треба правити заједничке уџбенике из историје, Радмановић је рекао да је то само дио онога што се дешава у БиХ и што се може чути од политичара и међународних и домаћих.

“Нисмо још чули ниједног међународног представника да је рекао да је погријешио, а како вријеме пролази све су гори”, истиче Радмановић.

Он сматра да је високи представник давно требао да престане да функционише и да је терен за то био припремљен, али да су након тога у ОХР-у постали још радикалнији.

“Сада имамо Шмита који и није високи представник јер га није потврдио Савјет безбједности, али се понаша као да има много више од бонских овлаштења. Педи Ешдаун кога сматрамо најрадикалнијим јер је жскидао главеж политичарима, није се мијешао у подјелу народних пара. Шмит је ушао у посао да одређује ставке у буџету и одлучује о расподјели новца иако је то посао парламента”, напомиње Радмановић.

Он истиче да је несхватљиво и жалосно да о томе одлучује странац без легитимитета.

“Када се то деси, онда се може очекивати да себи да за право да зна како треба писати уџбенике, а поготово оне о прошлости чиме је показао да не разумије овај простор, да не зна шта је историја, а поготово како се пишу уџбеници историје. Или све то знају, а намјерно ово раде да направе још већи проблем”, рекао је Радмановић.

Он је навео да су странци у БиХ наметали законе који су направили још веће проблеме, а да Шмит ради још горе ствари.

“Неки из БиХ га наговарају да наметне Изборни закон што би било катастрофа. У БиХ може бити боље једино ако се политичари, релевантни представници конститутивних народа договоре”, нагласио је Радмановић.

Санкције су промашена прича

Коментаришући санкције које су наметнуте званичницима Републике Српске, Радмановић је рекао да један број великих сила није схватио да свијет није униполаран и да се више нема страха од Американаца као некад.

“Санкције су промашена прича, дио прошлости, не доприносе побољшању односа и развоја у БиХ и треба их заборавити”, поручио је Радмановић.

Међународни представници додатно направили проблеме

Радмановић сматра да би се политичке елите у БиХ могле договорити уколико не би било утицаја страног фактора, који је посебно дошао до изражаја у протекле четири године.

“Умјесто да се сви усредсредимо на договор, међународни представници су додатно направили проблеме на овом простору”, констатовао је Радмановић и оцијенио да се у овом моменту не може процијенити како ће се ствари даље развијати послије избора.

Он указује да међународни играчи праве притисак и да су се укључили превише у измјене Изборног закона, што је направило још више проблема у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана