Радмановић: Чак ни песимисти нису мислили да ће ЦИК БиХ направити толико проблема

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ изабрана је на брзину, без валидних доказа о стручности, те да онако како су изабрани тако и раде, рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.

”ЦИК је изабран на брзину без валидних доказа да су стручњаци, да су одређено вријеме провели у изборним процесима, који нису политички ангажовани, али је урађено обрнуто, па се могло очекивати да ће правити проблеме. Чак и песимисти за такав рад, у које сам и сам спадао, нису мислили да ће оволико проблема да направе”, констатовао је Радмановић коментаришући ситуацију око избора делегата из Републике Српске за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је подсјетио да су при именовању ЦИК-а БиХ прекршени сви договори.

“Они који су учествовали у тој завјери да прекрше све договорено, да прекрше све европске норме, да у току једне ноћи именују ЦИК који није независно тијело него страначко, сад критикују тај исти ЦИК”, истакао је Радмановић.

Он је навео да су и тада позивали да се те ствари не раде, јер је већ била отворена процедура са кандидатима који су испуњавали услове.

“То што су урадили треба да буде за наук и њима. То треба да буде порука свима у БиХ – немојте оно што се добро ради ломити преко кољена”, поручио је Радмановић.

Радмановић рекао је Срни да се нада да ће бити одржана атмосфера у Представничком дому каква је била при потврђивању Борјане Кришто за предсједавајућу Савјета министара, те да ће комплетан Савјет министара бити формиран у јануару, а буџет усвојен на вријеме.

Он је истакао да без договора нема напретка у БиХ, те да очекује нову енергију, у смислу онога што СНСД одавно заговара, а то је договор и дограђивање онога о чему се сви слажу.

"Да смо то радили претходних 25 година од Дејтона, данас бисмо били на далеко вишем степену и демократије и развијености друштва у цјелини, у складу са садашњим Уставом БиХ" рекао је Радмановић.

Он се нада да ће се и у наредном периоду одржати систем договарања странака парламентарне већине које су потписале споразум за функционисање институција БиХ.

Радмановић је оцијенио да је Кришто кандидат кога би сви пожељели да имају и за кога сви гласају, без обзира што један број оних који су тренутно опозиција није гласао, те да се на сједници могло констатовати да су и они са респектом говорили о њој.

"Више су се освртали на дијелове њеног експозеа о чему није требало посебно ни да се расправља. Можда је то најава и неких будућих односа - и брзина како радимо и уколико наставимо тако, а очекујем да хоћемо, да ћемо у току јануара имати и расправу и завршетак посла о Савјету министара што је већ предуслов за даљи рад" истакао је Радмановић.

На питање да ли се може очекивати у новом сазиву парламентарне већине да се она формира од тачке до тачке дневног реда, чему се могло свједочити у прошлом, па и ранијим мандатима, Радмановић је одговорио да се нада да се то неће догодити, али да није немогуће.

" Потпуно је хетероген састав и "осморке", али и у друге двије коалиционе групације које окупљају више политичких партија" констатовао је Радмановић.

Усвајање буџета БиХ након комплетирања Савјета министара

Радмановић  је навео да се одмах након почетка рада комплетног Савјета министара може очекивати усвајање буџета институција на нивоу БиХ.

"Буџет није усвојен ни у нацрту у актуелном Савјету министара иако постоје неке назнаке да може да се заврши и сада ће на бази онога што је до сада урадило Министарство финансија и трезора бити дограђено са новим ставовима и потребама, тако да може одмах да се усваја након почетка рада новог Савјета министара и из нацрта иде према Предсједништву БиХ које утврђује приједлог за Представнички дом", појаснио је Радмановић.

Он је напоменуо да је тешко из угла Представничког дома говорити којим темпом ће ићи усвајање јер је парламент последњи који одлучује и када дође до парламента да је тада могуће процијенити када ће буџет бити усвојен.

"Надам се да ће то ићи брзо. Савјет министара одмах на почетку рада може доћи до нацрта, потом у Предсједништво а након тога у парламентарну процедуру. То је врло важно за све у БиХ да покушамо да радимо нормалним европским темпом", напоменуо је Радмановић.

Он је подсјетио да је Република Српска одавно усвојила правила да увијек прије краја текуће године усваја и економску политику и буџет за наредну годину, те да се на такву праксу треба угледати.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана