Ради се на предмету о злочинима над Србима у селу Бравнице код Јајца

Срна
Foto: Илустрација

ЈАЈЦЕ- Посебно одјељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ ради на предмету против четири особе пријављене по командној одговорности за злочине који су на данашњи дан 1995. године почињени над српским цивилима у селу Бравнице код Јајца, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

За ове злочине почињене у акцији Хрватске војске "Маестрал" 1995. године још нико није одговарао.

Грубешић је навео да је у овом предмету саслушан изузетно велики број свједока, да је прикупљена материјална документација, те да је извршен увид у архиве Министарства одбране.

- По наредби тужиоца извршене су додатне истражне радње, а потешкоћу у процесуирању предмета представља ситуација што се сви пријављени налазе изван БиХ и бораве у Хрватској - нагласио је Грубешић.

Грубешић је најавио да ће се у наредном периоду предузети активности у складу са регионалном сарадњом тужилаштава, како би се пронашао начин за наставак процесуирања овог предмета, у правосудним институцијама БиХ или Хрватске, са циљем борбе против некажњености ратних злочина, због боравка пријављених особа у другој држави.

Операција "Маестрал" била је прва значајнија операција здружених снага Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и такозване Армије БиХ у западној БиХ, у којој су заузети већи простори укључујући градове Дрвар, Шипово, Јајце, Босански Петровац, Босанска Крупа и Кључ.

У септембру и октобру 1995. године, заједничке снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, окупирале су подручје 13 западно-крајишких општина и протјерали 120.000 Срба.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић раније је рекао да је у мјесту Бравнице, према кривичној пријави МУП-а Републике Српске, у избјегличкој колони, која се кретала на правцу Доњи Вакуф, односно Србобран-Јајце 13. септембра 1995. године страдало на десетине цивилних лица, најмање 32.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана