Раде Баста, министар привреде Србије: Дрина нас спаја енергетским пројектима

 Милијана Латиновић
Foto: Маријана Васиљевић

Највећи потенцијал је у сарадњи на пројектима енергетике и то је место где нас Дрина спаја. Волео бих да се ти пројекти развијају и да постану окосница развоја целог региона.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” министар привреде Србије Раде Баста, осврнувши се на сарадњу предузећа са обје стране Дрине.

- Будући да су посланици Народне скупштине Републике Српске тек изабрали нову владу, коју ће предводити премијер Радован Вишковић, свакако да у наредном периоду планирамо да учврстимо ту сарадњу на многим пољима - истакао је Баста.

ГЛАС: Привреда се сматра једним од најважнијих ресора у свакој земљи. Шта за Вас значи долазак на мјесто министра привреде Републике Србије?

БАСТА: Долазак на место министра привреде за мене, пре свега, значи велику част, али и одговорност јер сам добио прилику да водим један од кључних државних ресора у веома изазовно време, како на регионалном, тако и на глобалном нивоу. Суочени смо са неизвесношћу, а улога мог тима је да одржимо привредни раст у наредном периоду и да решавамо текуће проблеме. Захвалан сам председнику Алексandру Вучићу и председнику моје странке Драгану Марковићу који су ми указали поверење, јер привреда је покретач економије и основа сваког напретка.

ГЛАС: Какво сте стање затекли у српској привреди и који је Ваш први корак у мandату?

БАСТА: Привреда сваке државе у свету је у последње две године под великим утицајем кризе изазване пandемијом вируса корона, а потом и рата у Украјини. Србија је показала извесну отпорност на кризне ситуације, а привредни раст смо задржали. Укупно смо окончали 150 великих инвестиционих улагања, а тренутно су у реализацији или фази мониторинга чак 252 значајна инвестициона циклуса вредности 570 милијарди динара. Моји први кораци као министра привреде усмерени су на то да се домаћа привреда кроз разне програме оснажи и да се сачувају радна места у овим тешким временима. Циљ ми је и да помогнемо женама у Србији да схвате своју улогу у привредним активностима на адекватан начин.

ГЛАС: Шта сматрате највећим изазовом у том ресору?

БАСТА: Највећи изазов у наредној години је очување радних места, као и развој малих и средњих предузећа. Мој фокус је развој и оснаживање жена у предузетништву и њихова већа улога у привредном животу Србије. Акција “Жене су закон” коју сам покренуо има за циљ да се поправи положај свих жена у Србији и наишла је на велику подршку са свих страна. Жене препознају када се неко истински бори за њихова права.

ГЛАС: Шта ће бити приоритет и на који начин планирате испунити зацртане циљеве?

БАСТА: Приоритети мог рада су и приоритети Владе Републике Србије. Привредни раст и рад на побољшању животног стandарда грађана је циљ који нема алтернативу, баш као и институционални оквир који свакако треба учинити лакшим и једноставнијим за све предузетнике и инвеститоре. Рачунам на подршку својих колега у Влади, као и међународних институција које су нам и до сада биле партнери у раду.

ГЛАС: Која грана је окосница развоја привреде у Србији, а у коју би требало да се улаже много више?

БАСТА: Треба још више да се улаже у развој малих и средњих предузећа и у циркуларну економију како бисмо постали конкурентни и препознатљиви. Србија је богата земља и постоји простор да у већем капацитету користи своје потенцијале. Томе се мора стратешки приступити јер знате да је за сваки видљиви напредак потребно време. Када је реч о пољопривредним производима, некада је потребно уложити у маркетинг неког производа и у продајне канале како би се добило место на европском тржишту. Међутим, улагање у неку грану захтева интезивно улагање и у производне погоне и инфраструктуру. Сагледали смо све аспекте српске привреде и већ увелико радимо на њеном унапређењу.

ГЛАС: Како је привреда један од најважнијих ресора земље, тако је и радник стуб предузећа. Како побољшати положај запослених у привреди?

БАСТА: Права радника у Србији, нажалост, још зависе од добре воље појединих послодаваца који су често немарни према својим запосленима. Са јачом привредом створиће се и боља конкуренција и више радних места. Такозване “газде” ће морати да се прилагоде понуди и потражњи. Радник је стуб сваког предузећа, а не послодавац.

ГЛАС: Могу ли привредници у идућој години очекивати повећање субвенција и за колико?

БАСТА: Новим планом подстицаја за привреду Влада Србије показује да ће се следеће године још интензивније ослањати на субвенције као средство за привлачење инвестиција. Важно је да радимо на унапређењу привредног амбијента.

ГЛАС: Јавна предузећа у Србији од 1. јануара требало би да контролише софтвер. Шта ће то значити за тамошњу привреду?

БАСТА: Надзор свих јавних предузећа ће се од 1. јануара 2023. године спроводити путем софтвера развијеног на иницијативу Министарства привреде коју је подржала влада Швајцарске. Информациона платформа омогућава нов начин надзора и извештавања, најпре локалних јавних предузећа према својим оснивачима, а потом и локалних самоуправа према Министарству. Овај софтвер омогућава брзе и квалитетне анализе пословања јавних предузећа, што ће служити као добра основа за доношење адекватних и правовремених одлука.

Помоћ ФБиХ

ГЛАС: Србија на челу са предсједником Алексandром Вучићем много је помогла западнокрајишким општинама у ФБиХ, у којима су Срби повратници. Помоћ стиже и у Босански Петровац, а с обзиром на то да вучете коријене из тог краја, могу ли Ваши земљаци рачунати на подршку?

БАСТА: Сви који ме познају знају да сам увек и у свакој прилици спреман да подржим добре идеје и да дам ветар у леђа вредним и часним људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана