Радановић: Три неријешена случаја нестанка Срба повратника у Лукавац

Срна
Foto: РТС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Нестанак Јованке Ђурић (89) из села Тумаре у федералној општини Лукавац, трећи случај нестанка Срба повратника у општину Лукавац у посљедње три године, те да ниједан од њих није ријешен, рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) Ђорђе Радановић.

Радановић је рекао да су Срби повратници на Озрен узнемирени и да осјећају несигурност након Јованкиног нестанка, и подсјетио да је према Анексу седам Дејтонског споразума, ФБиХ у обавези да осигура безбједност повратницима.

Оње напоменуо да је Ђурићева физички и умно здрава особа која због слабог вида никада није одлазила даље од 300 метара од куће.

“Јованкин штап и наочаре остали су у кући из које су нестали телефон, мадраци и још неколико ствари, и то 30. јула на Огњену Марију када је слава села”, навео је Радановић.

Према његовим ријечима, цијело село било је код цркве, а Јованка је остала кући.

Радановић је навео да је Гордана Бабић, кћерка нестале старице, дала изјаву МУП-у Лукавац и да јој је инспектор рекао да, иако звони нестали телефон, они не могу да одреде локацију.

Он је подсјетио да је прије двије године нестао Србин повратник у насеље Комари, мјесна заједница Милино Село, а прошле године Васкрсије Тубић из Доње Бријеснице код Лукавца.

“Према Анексу седам Дејтонског споразума, ФБиХ је у обавези да осигура безбједност лицима која су се вратила и живе на подручју Бих”, навео је Радановић.

Јованка Ђурић (89) из села Тумаре на Озрену нестала је у недјељу, 30. јула, а потрага за њом је започета 31. јула.

Члан Горске службе спасавања Планинарског савеза Републике Српске Миломир Васић изјавио је раније да се, уз родбину и мјештане, у потрагу укључила и локална полиција, те горска служба спасавања из Лукавца, Жепча и други.

Из Горске службе спасавања Лукавац позвали су грађане да информације о кретању нестале доставе на број 061/957-393 или на број полиције 122.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана