Мирно окупљање на линији иза које нема слободе за Србе

Г.С.
Мирно окупљање на линији иза које нема слободе за Србе

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је грађане у Републици Српској да се данас окупе на раније најављеним локацијама у Републици Српској ради подршке институцијама Српске, јер је политичко Сарајево забранило мирни протест у федералном Сарајеву.

- Ако не можемо да се окупимо у Сарајеву у ФБиХ, можемо се окупити на граници са ФБиХ ради подршке Републици Српској, предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милошу Лукићу - истиче се у саопштењу Одбора.

Из Одбора наглашавају да је Република Српска једина заштита српског народа западно од Дрине.

- Окупљањем пружамо подршку институцијама Републике Српске и дајемо подршку Српској - поручили су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је да Срби, упркос забрани, неће одустати од мирног окупљања у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника Републике Српске” Милошу Лукићу против којих је подигнута оптужница, те позвао Србе да данас у 18.00 часова дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Радановић је нагласио да је линија разграничења са ФБиХ линија иза које нема слободе ни правде за Србе и истакао да је забрана окупљања доказ да за Србе нема правде у правосудним институцијама БиХ.

Радановић је 24. августа поднио захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Из МУП-а Сарајевског кантона саопштено је да је полиција забранила за данас најављени протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ “због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога”.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита. Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана