Радановић: Отимање српских мандата у Дому народа ФБиХ

Срна
Радановић: Отимање српских мандата у Дому народа ФБиХ

САРАЈЕВО - Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) Ђорђе Радановић оцијенио је да је концепт измјене Изборног закона БиХ Кристијана Шмита и начин расподјеле мандата у Дому народа Федерације БиХ (ФБиХ) усмјерен на то да бошњачке странке узму српске мандате.

Радановић је рекао да то осмишљено тако што су на листе СДА, СДП, ДФ, СББ, СДБиХ, НС на висока мјеста стављена лица која су се само изјаснила као Срби, а чији је идентитет упитан.

"Ако је изабран са листе СДА, носилац високих ратних одликовања муслиманске Армије БиХ, борио се у рату против Срба у БиХ, знао за злочине муслимана над Србима, онда тај изјашњени Србин има законски легалитет да буде изабран у Дом народа испред српског народа, али нема никакав легитимитет", истакао је Радановић.

Бошњаци, тврди Радановић, желе државу без Срба и Хрвата.

"Први пут у БиХ је само најављено да се може десити да самозвани високи представник донесе одлуку која није 100 одсто у корист Бошњака, а, према најавама, то може помоћи да Хрвати у ФБиХ остваре своја права и одмах су се мобилисале све бошњачке политичке партије и најављују се велики протести испред зграде ОХР", рекао је Радановић.

Он је навео да Шмит жели противправно да наметне Србима цензус од три одсто једног народа у једном кантону у ФБиХ, јер 56.550 православних Срба, колико их је према попису становништва из 2013. године живјело у ФБиХ, треба да изабере 17 делегата у Дом народа ФБиХ.

Према његовим ријечима, 7.058 Срба живи у Тузланском кантону, што чини 12,48 одсто свих Срба у ФБиХ и то је минимално да тај кантон даје два Србина у Дом народа ФБиХ.

Он је појаснио да би тако 5.543 Срба који живе у Зеничко-добојском кантону, што је 9,8 одсто цјелокупне српске популације у ФБиХ, изабрало једног српског делегата у Дом народа.

Радановић је навео и да је у Кантону Сарајево пописано 13.300 Срба, што је 23,51 одсто српске популације у ФБиХ, што чини минимално четири српска делегата у Дому народа из Кантона Сарајево, те додао да ће по Шмитовим најављеним правилима Кантон Сарајево дати четири делегата у клуб Срба.!!!

"У Средњобосанском кантону је 3.043 Срба, што је 5,38 одсто свих Срба у ФБиХ, а што је довољно да добију једно мјесто у Дому народа ФБиХ, док ће 6.432 Срба из Херцеговачко-неретванског кантона, што је 11,37 одсто свих Срба у ФБиХ, имати право на два мандата", рекао је Радановић.

У Босанско-подрињском кантону, каже Радановић, пописано је 885 Срба, што је 1,56 одсто српске популације у ФБиХ, тако да Горажде неће дати ниједног Србина у Дом народа ФБиХ, као ни Посавски кантон гдје је пописан 831 Србин.

У Ливањском кантону (Дрвар Грахово Гламоч Купрес Ливно Дувно) је пописано 10.905 Срба, што је 19,28 одсто свих Срба у ФБиХ, што значи да ће у Дому народа ФБиХ бити три делегата из Дрвара, Грахова, Гламоча.

Унско-сански кантон ће, како је навео Радановић, дати два делегата из реда српског народа, јер је у том кантону пописано 8.452 Срба, што чини 14,94 одсто свих Срба у ФБиХ.

Радановић је оцијенио да ће за преостала два мандата "Шмит осмислити правну формулацију како би их добиле бошњачке странке са сједиштем у Сарајеву".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана