Радановић: Циљ великобошњачке политике да оду и преостали Срби

Срна
Радановић: Циљ великобошњачке политике да оду и преостали Срби

САРАЈЕВО - Стални напади на Србе повратнике, отимање њихове земље и сјеча шуме на Озрену, дио укупне великобошњачке политике чији је циљ да и преосталих 1,5 одсто Срба оде са своје земље, рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) Ђорђе Радановић.

Радановић је, поводом јутрошњег напада на педесетогодишњу жену у српском повратничком селу Тумаре на Озрену у федералној општини Лукавац, позвао све Србе у ФБиХ да пријављују кршења својих права.

“Срби су на подручју Озрена били апсолутна већина. У локалним заједницама, као што су Тумаре, српски народ има свој цркве и гробља стара више од пет вијекова. Зато имамо обавезу да се боримо за наше право да сачувамо српски идентитет и православље на Озрену”, рекао је Радановић Срни.

Према његовим ријечима, ФБиХ не поштује међународне споразуме, као што је Споразум о избјеглицама и расељеним лицима, који је у име ФБиХ потписао Крешимир Зубак, а као Анекс седам саставни је дио Дејтонског мировног споразума.

“Овај споразум се не поштује у дијелу који се односи на обавезу потписника да обезбиједе хармоничан и миран живот мањинских заједница. У овом случају то су Срба на подручју Озрена”, истакао је Радановић.

У српском повратничком селу Тумаре на Озрену у федералној општини Лукавац јутрос је нападнута педесетогодишња жена, а због нарушене безбједносне ситуације и неуспјеле потраге за Јованком Ђурић, мјештани овог села планирају да организују протест, рекао је раније Срни предсједник тумарске мјесне заједнице ЛЈубиша Мијатовић.

Он је навео да је жена збринута у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана