Радан Остојић, предсједник БОРС-а: Међу борцима више нема подјела

Милош Васиљевић
Радан Остојић, предсједник БОРС-а: Међу борцима више нема подјела

Постоје црвене линије које не смијемо прећи, а на то нас обавезује 30.000 страдалих за Републику Српску током рата. Сигурно ћемо ми увијек стати у одбрану Републике Српске и сматрамо да је крајње вријеме да се постигне друштвени консензус око бар десет питања која се тичу опстанка Српске, иако има “милион” око којих има несугласица.

Рекао је ово за “Глас” предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Радан Остојић у осврту на првих годину дана мандата. Тврди да су постигнути одређени помаци када је у питању статус борачких категорија, али и да је враћено пријеко потребно јединство.

ГЛАС: Јесте ли задовољни до сада урађеним у БОРС-у на чијем сте челу скоро годину дана?

ОСТОЈИЋ: Стање БОРС-а сада и онда када сам је преузео неупоредиво је боље. Из више разлога сам задовољан, али ипак онај ко је на челу БОРС-а не може никад бити задовољан, посебно с аспекта тежње да положај борачких категорија буде сразмјеран њиховој улози, жртви и заслугама за стварање Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату. Увијек тежимо ка бољем, да права буду адекватније уређена.

ГЛАС: Какво је стање када је ријеч о јединству у БОРС-у које је било пољуљано. Обећали сте радити и на томе.

ОСТОЈИЋ: Владале су велике подјеле и први мој задатак био је, као предсједника БОРС-а и домаћина једне куће, да уредим стање у свом дворишту да би БОРС као удружење грађана могао да остварује своје програмске циљеве и задатке. На том пољу много је урађено, стање је стабилизовано. Успостављена је кохезија и јединство. Без тога ми нисмо имали шта тражити, оспособили смо рад органа и тијела да би се могли остваривати програмски циљеви. Ту је доста урађено, БОРС никад као сада није одржао четири сједнице Скупштине за годину дана, а на посљедњој су сви извјештаји усвојени скоро једногласно. БОРС се друштвено позиционирао као независно, нестраначко удружење да може одговорити својој друштвеној улози која му је намијењена.

ГЛАС: Који су тренутно највећи проблеми бораца?

ОСТОЈИЋ: Нисмо били задовољни посебно у посљедњих десет година, јер није било напретка на том пољу. На првој радној сједници врха организације дефинисали смо више глобалних питања и проблема. То је питање запошљавања дјеце погинулих бораца, затим помоћ лицима оптуженим за наводне ратне злочине, питање помоћи породицама лица која су осуђена и налазе се на излежавању казне, повећање личних и породичних инвалиднина и увођење јединственог борачког додатка као новог законског рјешења које не може да се уради без измјена и допуна Закона о правима бораца. На том пољу смо дуго инсистирали, дуго понављали те захтјеве, а прије 20 дана смо сјели с представницима институција, предсједником Српске, ресорним министром и министром финансија. Наши захтјеви су прихваћени као оправдани и имамо обећање да ће бити реализовани.

ГЛАС: И даље има незапослене дјеце погинулих бораца. Могу ли локалне заједнице урадити више за дјецу бораца који су живот оставили на бранику отаџбине?

ОСТОЈИЋ: Статистички подаци које смо имали прошле године од Завода за запошљавање кажу да је 1.570 незапослене дјеце погинулих бораца, што је огроман број. То  није проблем само БОРС-а него цјелокупне друштвене заједнице, то је срамота читавог друштва. Ако постоји воља институција може се овај проблем ријешити. Имамо сада састанак и у ресорном министарству у вези с тим да прво утврдимо који је тачан број дјеце, која је школска спрема и гдје живе па да видимо колико се њих може запослити у реалном, а колико у јавном сектору.

ГЛАС: Шта је с примањима борачке популације у Српској. Да ли тражите да она буду већа?

ОСТОЈИЋ: За посљедњу деценију права су процентуално повећана око 23 одсто, а за само посљедњих осам мјесеци права су повећана 24 одсто, што значи да ако постоји воља и озбиљан рад види се да има помака. У буџету за  2022. годину било је предвиђено 236 милиона, а реализација за ставку борачко-инвалидске заштите била је 330 милиона КМ, што је стотину милиона више него што је планирано. Међутим, када се то распореди на 200.000 бораца, 30.000 ратних војних инвалида, 17.000 породица погинулих бораца нормално да то није неко значајније повећање. Ипак, ако је основица за обрачун личних породичних инвалиднина 630 марака, а сад је 800, види се да постоји напредак.

ГЛАС: Какав је статус демобилисаних бораца?

ОСТОЈИЋ: О њима је најмање вођено рачуна од завршетка рата, а у смислу њихових права се лута. Процјена Скупштине БОРС-а, која је сублимирала мишљење свих градских и општинских борачких организација, да се мора ићи на увођење јединственог борачког додатка у смислу да сваки борац, зависно колико је провео у рату и у зони борбених дејстава, добије симболичну сатисфакцију како би избјегли било какву дискриминацију. Видјећемо колико ће то бити, а имамо обећање да ће од идуће године по мјесецу у зони борбених дејстава бити три марке. Циљ је да борачки додатак буде додатак уз плату и пензију. Мора да постоји стрпљење за све па тако и за овај сегмент.

ГЛАС: Да ли ће се и када утврдити нове одлуке поводом посјете Зорана Милановића Дервенти?

ОСТОЈИЋ: То ће процјењивати борачка организација у Дервенти. Ми ћемо изаћи у сусрет ако нас позову. И раније смо рекли да је то непримјерено, то је ругање свим жртвама али и свима нама који смо стварали Републику Српску. То смо осудили и тражили одговорност оног ко је то дозволио.

Инвалиднине

ГЛАС: Повећала се основа за инвалиднине. Је ли то важан корак?

ОСТОЈИЋ: Свако ко дође на чело БОРС-а има неку стратегију у вези с рјешавањем проблема. Дуго времена налазили смо се на позицији да је основица била 63 одсто од просјечне нето плате. У овој години дошли смо на основицу 70 одсто, а циљ нам је да идемо и на 80 одсто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана